„Az ember, aki mellett elfér a múltja” – Grecsó Krisztiánnal Beck Zoltán beszélgetett az Alexandra Pódiumán

Tavaly ősszel megújult programsorozattal jelentkezett a Nyugatinál az Alexandra Pódium. A megszokott rendezvények mellett szerdánként kulturális témájú beszélgetéseket is szerveznek az érdeklődőknek. A programsorozat részeként havonta egyszer Beck Zoltán – a 30Y zenekar frontembere – várja beszélgetőpartnereit. A zenész vendégei olyan írók, költők vagy zenészek, akik nyitottak a közös zenélésre vagy hajlandóságot mutatnak a közös verselésre. Februárban Grecsó Krisztiánt hívta meg a Hangszóró műsorvezetője.

09-k

A két évtizeddel ezelőtt indult írói pályafutása során Grecsó Krisztián szinte az összes irodalmi műfajban sikereket ért el. Utóbbi két regénye, a Mellettem elférsz és a Megyek utánad olyan fokú önismeretről is árulkodik, ami egyéni szinten is példaértékű. Az őszintén megírt történetek sok olvasónak iránymutatóak, hiszen az embernek kezdenie kell valamit a múltjával mind a családtörténetének, mind a megélt szerelmi élményeinek szemszögéből.

A közel másfél órás beszélgetés során emberközelivé vált az alkotó Grecsó Krisztián. Az alternatív zenék nagy kedvelője, a Viharsarokból származó férfi mesélt arról a húsz évvel ezelőtti vidéki világról, amelyből az egykori szegvári fiú elindult és érett íróvá vált az út alatt. A regényéből felolvasott részletből és a beszélgetés által olyan világról közvetített a hallgatóságnak, amely 2015. februárjában, itt, a fővárosban már nem mindig látszik, de sokunknak – függetlenül attól az ország melyik szegeltében nőttünk fel – ismerős lehet.

objects-of-desire-interaktiv-kiallitas-fiatal-belgradi-forma-es-textiltervezok-munkaibol-szerb-kulturalis-kozpont-megnyito-2014-junius-21-foto-lengyel-anita

Grecsó Krisztián azt is elmondta: eddigi regényeit mindig novelláiból, novellafüzéreiből dolgozta át. Legutolsó regényének – a Megyek utánad – főhősének, Darunak a történetei is így jelentek meg előzetesen a Népszabadság hasábjain. Később ezt írta át. Az is bizonyosságot kapott, hogy a Mellettem elférsz című regényében – és azt megelőzően folyóiratokban – ténylegesen a nagymamája által írt szövegeket használta fel. Erre a műre épül, illetve ez inspirálja azt a regényt is, amelyen most dolgozik. Ez lesz munkássága első, kimondottan regénynek induló története. A készülő novellát a Rózsavölgyi Szalon műsorán már játszott, a családregényből készült színmű hozta. Olyan szereplőt és annak életét dolgozza most ki, aki a Mellettem elférszben a kulcsszerepet betöltő szereplő, Sadi húgát személyesíthette volna meg. Erre a nőalakra fog felépülni a regény története.

03-k

Szó esett a korszak kultikusnak számító külföldi és magyar zenekarairól is. Hiszen nem tudott az akkori alternatív érdeklődésű fiatalság – így a költő sem – kitérni a The Cure, a Depeche Mode, az Európa Kiadó és az A. E. Bizottság hatása elől/alól. A közös zenélés sem maradhatott el. Beck Zoltán egy „perepelocska” nevű ukrán hárfával lepte meg a Rájátszásban már zenésztársaként is ismert írót. Így Grecsó Krisztián amellett, hogy kétféle hangszert is megszólaltathatott, énekhangjával is meglepte a közönséget. A „Nyami nyami szexi csoki” című dalával bebizonyította, habár a szavak mestere, tud olyan produkcióval elénk állni, ahol a hangszeres- és énektudása felülmúlja a saját szövegét.

Azt pedig a közönség soraiból senki nem vitathatja, hogy a regény üzenete mellett az érdeklődők számosságát tekintve is meghatározó mondata lett az estének Grecsó Krisztián címadása: Mellettem elférsz

Tóth Judit Nikoletta
Fotó: Korhut Lili

,