Van közöd hozzá! – februári A Résztvevő Színháza előadások felnőtteknek

Februárban három alkalommal várja aktív részvételre nyitott nézőit a Káva Kulturális Műhely. A Szobor a magyar történelem sokat vitatott epizódjait feldolgozó Emlékezés-drámák egyike, a Tengerpart című drámaóra pedig második alkalommal szerepel a társulat műsorán. A 3050 gramm a Káva első, kifejezetten felnőttek számára készített, a gyermekvállalás kérdéseivel foglalkozó előadása.

A Résztvevő Színháza:

„A konkrét tanulság vagy az egyetlen igazság kimondása helyett arra törekszünk, hogy az, aki részt vesz a játékban, azon kezdjen el gondolkodni, hogy mi a saját viszonya az adott témához. A szándékunk az, hogy olyan problémát tegyünk az orra elé, ami mellett nem tud elmenni.” (Török Ákos interjúja Takács Gáborral/7óra7)

„… a nézők kérdeznek, vitatkoznak, saját tapasztalataik alapján tanácsot adnak, ha kell, szobrot állítanak, jelentést diktálnak, állóképet készítenek, újrajátszanak jeleneteket, röviden: tevőlegesen közük lesz mindahhoz, ami akkor és ott történik.” (Kricsfalusi Beatrix/Revizor)

“A roppant fontos és a mai magyar színházban szinte soha fel nem merülő témák megjelenésén túl a Káva előadásai is épp attól válnak – nemcsak közösségi, hanem klasszikusan színházi értelemben is – hallatlanul izgalmassá, hogy a nagy kérdéseket egyrészt nem csak áttételesen teszik fel, mint a kortárs problémákra klasszikus drámákkal reflektáló színházak, másrészt meg sem kísérlik a szánkba erőltetni a választ, mint a rossz színház általában, harmadrészt pedig nem állnak meg ott, ahol még a legjobb “negyedik falas” színházak is: azaz nem bízzák rá a nézőre, hogy van-e kedve az előadás után elgondolkodni a látottakon.” (Kovács Bálint/Magyar Narancs)

SZOBOR – 2015. február 20. 19:00 – MU Színház

Káva Kulturális Műhely: Szobor

Káva Kulturális Műhely: Szobor

A színházi játék alapja a 2008/2009-ben romák ellen elkövetett magyarországi gyilkosságsorozat. A kiinduló ötletet egy újsághír adta, melyben egy Magyarországon élő külföldi szobrászművész emlékmű-tervét több érintett falu önkormányzata is visszautasította.

A Káva a színház és a dráma eszközeit használva, a résztvevőkkel közösen vizsgálja emberség és előítélet viszonyát. Milyen módon van nekünk felelősségünk egy olyan ember halálában, akit nem is ismertünk?

„Nem vagyok a magam ura. Az embereket kell képviselnem. Ők pedig nem szeretnek tragédiákra emlékezni. Nem szeretik bűnösnek érezni magukat. És igazuk is van. Megtörtént. Nem tehetünk róla. Felejtsük el.”

3050 GRAMM – 2015. február 21. 19:00 – MU Színház

Káva Kulturális Műhely: 3050 gramm - Fotó: Bergh Sándor

Káva Kulturális Műhely: 3050 gramm – Fotó: Bergh Sándor

A 18 éves Káva Kulturális Műhely most először kifejezetten felnőtteknek készít ARS – résztvevő színházi előadást. Szeretnénk a nézőinkkel közösen gondolkodni, szeretnénk, ha valódi résztvevővé válhatnának az előadás idejére.

Gondolkodni arról, hogy mi történik egy kapcsolattal, egy nővel és egy férfival, amikor gyermeket vállalnak. Arról, hogy mit jelent az, hogy család. A prioritásokról, a nehézségekről és az örömökről, a társadalmi nyomásról.

3050 gramm egy csecsemő átlagsúlya. Hogyan változtatja meg egy alig három kilós kis csomag az egész életünket?

TENGERPART – 2015. február 27. 19:00 – MU Színház

Káva Kulturális Műhely: Tengerpart - Fotó: Kalócz László

Káva Kulturális Műhely: Tengerpart – Fotó: Kálócz László

Tengerpart valahol Európában. Tömeg. Két kislány, két törülköző. Egy apa a családjával. Újság, alma, egy asztal az apartmanban, székek.

Színházi játék a közönyről, halálról, az emberség fogalmáról.

A Tengerpart egy megtörtént eseményt dolgoz fel; abból kiindulva tűzi ki célul, hogy a közönséggel mint közösséggel együtt gondolkodjon egy általános emberi problémán.

A néző résztvevővé válik.

Forrás: MU Színház