„Három remek ember egy–egy szál gitárral” – akusztikus est a KVLT BP-ben

A Vörös Yuk helyén található KVLT BP-ben három kiváló énekes-gitáros előadót hallgathattunk meg január 17-én, akik a megszokottól eltérő, akusztikus koncerttel örvendeztették meg a közönséget.

Az óbudai Fényes Adolf utcában található Vörös Yuk mindig is Budapest egyik kultikus helye volt, amely számtalan legendás koncertnek adott már eddig is helyet, KVLT néven nyitotta meg újra kapuit 2014 októberében. Az újragondolt megjelenés és hangfelszerelés kellemes hangulatot varázsol a családias, bensőséges klubkoncerteknek.

A mostani eseményen fellépő zenészek, Norbert Kristof, Apey, és The Devil’s trade egy szál gitárral adták elő dalaikat a minimálisan megvilágított, vörös fénybe burkolózott színpadon.

Norbert Kristof

Norbert Kristof

Az est első fellépője Norbert Kristof dalszerző-gitáros–énekes volt. A Miskolcon született, de Budapesten élő dalnok zenei ízlését a kilencvenes évek alterock kínálata, közelebbről a Smashing Pumpkins, a Nirvana, a Cure, a Sonic Youth és a Radiohead alakította. Hatottak rá olyan emblematikus dalszerzők is, mint Elliott Smith, Damien Rice vagy a Bright Eyes. A hatásokból a saját szűrőjén keresztül alakította ki a rá jellemző, karakteres „kristófnorbis” álomszerű-melankolikus világot. Első zenei anyagát 2004-ben jelentette meg Bunny Demo címmel, az utóbbi években külföldön is koncertezett. 2012-ben egy összegző válogatást is készített.

Norbert előadása közben lassan megtelt a koncertterem. A több albummal rendelkező zenész ízlésesen válogatta össze dalait. A koncert érdekessége volt az Alphaville-től a  Forever Young című szám feldolgozása, amely a zenész gyermekkorának kedves zenéje, szüleivel közös kirándulások emlékét őrzi.

Áron "Apey" András

Áron „Apey” András

A következő fellépő Apey, vagyis Áron András énekesként tagja volt a kultikus Neck Sprain zenekarnak, a dalszerzői kvalitásait pedig az Apey & The Pea trióban kamatoztatja. Az utóbbi zenekar stoner/sludge/grunge műfajban tevékenykedik. Andrásban 2009-ben fogalmazódott meg az az elhatározás, hogy a fentebb említett formációk profiljához kevésbé passzoló dalokat önállóan, akusztikus formában tárja a nagyközönség elé. 2010-ben sikerült megjelentetnie első hivatalos, önálló nagylemezét. 2013-ban nyarán egy órás koncertet adott az MR2 Petőfi Rádió 8-as stúdiójában, dobbal, basszusgitárral kiegészülve.

Ezen az estén ezekből a dalokból hallhattunk egy csokorra valót; egy szál gitárral előadva, egyszerűsített, elmélkedős, néhol – a zenekari tevékenységétől merőben eltérő – melankolikus előadásmódban.

Makó Dávid

Makó Dávid

Az est utolsó fellépője Makó Dávid egyszemélyes projektje, a The Devil’s Trade. Dávidot a Haw és a Stereochrist zenekarokból ismerhetjük. Hasonlóan Andráshoz ő is saját gondolatainak akusztikus hangszerelését valósítja meg projektjében. „A The Devil’s Trade minden, ami az eddigi zenekari életem mögött van”- mondta egy interjúban. Nagyon személyes és esendő számokból áll Dávid „Those Miles We Walked Alone” c. lemeze. A dalokban használt banjo a blues és az amerikai folk világába kalauzolja el a hallgatót.

A harcművészettel is foglalkozó zenész zenélő harcművészként határozza meg saját magát, vallja, hogy ez a kettő dolog ugyanazokból az energiákból fakad. Azokból, amelyek által megtalálod magad, az utad, és amely erőt adnak ahhoz, hogy járni is tudj rajta. Dávid kiemelkedő karizmatikus orgánummal, személyiséggel rendelkezik, melyről ezen az estén is megbizonyosodhattunk. A szerelem témakörébe tartozó dalait telt ház előtt játszotta. Elárulta, hogy másnap Lisszabonba utazik, leánykérésre, melyet hangos ováció fogadott.

Mindhárom produkció nemzetközi szintű, különleges zenei élményt nyújtott; akusztikus megszólalás, egy szál gitár, mégis különböző zenei világ.

Libus Ágnes