A Sráckor aratta a legnagyobb tetszést a brit filmkritikusok körében

A napokban hat Oscarra is jelölt Sráckor három díjat is kapott vasárnap a brit filmkritikusok idei díjkiosztó ceremóniáján Londonban.

A London Film Critics’ Circle nevű szervezet az év filmje kategóriában a Sráckort találta a legkiemelkedőbb alkotásnak, emellett Richard Linklater, a film rendezője és Patricia Arquette, a női mellékszereplő is díjazott lett. Ebben a három kategóriában tavaly a londoni kritikusok díja azokhoz került, akik végül az Oscart is elnyerték – emlékeztetett a The Hollywood Reporter.

Linklater kijelentette, hogy a kritikusok elismerése nagyon sokat jelent számára, hiszen olyanok ítélik oda, akik ismerik a filmtörténetet és minden filmet megnéznek.

A May Fair Hotelben rendezett ceremónián Michael Keaton a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című szatírában nyújtott alakításáért vehette át a legjobb színész trófeáját. A legjobb színésznő Julianne Moore lett a Still Alice című Alzheimer-drámáért, J.K. Simmons pedig elvitte a legjobb férfi mellékszereplő díját a Whiplash című dráma zenei mentorának szerepéért. A forgatókönyvírói díj A Grand Budapest Hotel című filmet író és rendező Wes Andersoné lett. Az év legjobb brit színészének a Mr. Turner főszerepét játszó Timothy Spallt választották, a brit színésznők közül pedig Rosamund Pike vihetett haza díjat. Az idegen nyelvű filmek mezőnyéből az orosz Leviatán került ki győztesként.

A londoni filmkritikusok csoportja igen nagy múltra tekint vissza, az 1913-ban alapított The Critics’ Circle részeként jött létre 1926-ban.
http://www.hollywoodreporter.com/news/boyhood-takes-top-honors-at-764594

Forrás: MTI