Színezz zenét Rembrandttal! – Játék gyerekeknek képekkel és hangokkal

Szépművészeti Múzeum
2015. január 17. szombat 16.00-17.00
Színezz zenét Rembrandttal!
A Mezítlábas Zenészek és Tettamanti Zsófia interaktív játéka gyerekeknek képekkel és hangokkal

Picture (Device Independent Bitmap) 1
A Mezítlábas Zenészek és Tettamanti Zsófia múzeumpedagógus együttműködése 2011 júniusában, a Múzeumok Hosszú Éjszakája program keretén belül vette kezdetét. Elsőnek a Szépművészeti Múzeumban bemutatott svájci Erker műhely informel grafikáit dolgoztuk fel egy audiovizuális játék formájában. Az interaktív előadáson egy mese keretein belül, különböző zenei és képi játékok segítségével ismerkedtek a gyerekek a vetített műalkotásokkal. Hogyan találkozhat a kép a hanggal? Hogyan épül fel egy kép? Milyen zenei eszközökkel tudjuk ezt leképezni? Az audiovizuális játék célja egy adott képi világ kreatív átélése volt a zene eszközeivel. A program sikerén felbuzdulva, az együttműködés Színezz zenét! néven folytatódik tovább. Interaktív játékunk sajátossága, hogy bármilyen vizuális együttes, képi anyag vagy kiállítás válhat érdekes témává. Így történt, hogy a második játékot a Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő c. tárlata ihlette. A 2012. novemberében megrendezett előadáson közel 200 fő vett részt, és a nagy sikerre való tekintettel 2013. januárjában kétszer is megismételtük az előadást. 2014 januárjában a Színezz zenét! a Caravaggiótól-Canalettóg. Az itáliai barokk és rokokó festészet remekművei c. tárlat képi világát dolgozta fel, ugyancsak nagy sikerrel (270 résztvevő).

A Mezítlábas Zenészek művészcsoport (www.mezitlabaszeneszek.com; Koltai Katalin – gitárművész, Bodrogi Éva – énekművész, Bartek Zsolt – klarinétművész) 2006-ban alakult. A három klasszikus zenész törekvése egy olyan tér megalkotása, mely különböző művészeti ághoz tartozó előadóművészek és alkotók számára a szabad alkotás és önkifejezés lehetőségét adja. Kamarazenei, összművészeti, ifjúsági és kortárs zenei projektjeik kiemelt célja a nyitott és őszinte „mezítlábas” kommunikáció, mely lehetőséget teremt a művészetek és különböző társadalmi csoportok közti párbeszédre, és arra, hogy szélesebb közönséghez juthasson el kortárs és komolyzene. Az együttes karakteréből adódóan szinte kínálkozott a Szépműhely (Szépművészeti Múzeum) múzeumpedagógusával, Tettamanti Zsófiával való együttműködés. A kívülről érkező, friss impulzusok kapcsán a Szépműhely arra törekszik, hogy a múzeum klasszikus gyűjteményét, időszaki kiállításait új kontextusba helyezze, és inspiráló párosításokban aktualizálja, teremtse újra. A Színezz zenét! sorozat célja tehát a képi és zenei világ izgalmas párosítása, illetve a kettő közötti átjárás megteremtése.

A Színezz zenét! játék során a múzeum újfajta interaktív térré alakul: képzőművészet, zene és színház inspiratív módon, a művészetek és a közönség közötti átjárást maximálisan megvalósítva, intenzív közösségi élményként fonódik egybe.

Színezz zenét Rembrandttal!

Ezúttal egy varázsütésre a hollandusoknál találjuk magunkat: a szélmalmok, tulipánok, tengeri ütközetek világában. Tulipánhagymára licitálunk, kínai porcelánnal és perzsaszőnyeggel kereskedünk. Egy feje tetejére állt háztartásban rendet teremtünk. A spanyol-holland tengeri ütközetet remélhetőleg megússzuk, hogy aztán korcsolyánk éle gondtalanul hasítsa a befagyott csatornákat. Végezetül újrafestjük Rembrandt önarcképeit. Ecsetre fel!

Az interaktív előadáson egy mese keretein belül, különböző zenei és képi játékok segítségével ismerkedünk a Rembrandt és a holland arany évszázad c. kiállítás kiválasztott képeivel. Hogyan találkozhat a kép a hanggal? Hogyan épül fel egy kép? Milyen zenei eszközökkel tudjuk ezt leképezni? Az audiovizuális játék célja a kiállítás képeinek kreatív átélése a zene eszközeivel. A műalkotásokat vetítjük.

A program ingyenes.
Korosztály: 4-10 évesek
Előzetes jelentkezés nem szükséges.

A programon maximum 200 főt tudunk fogadni. A program nem tartalmazza a kiállítás megtekintését. A kiállítás megtekintéséhez belépőjegyet kell váltani.

http://www.szepmuveszeti.hu/szepmuhely_mindenkinek/szepmuhely-mindenkinek-719

Forrás: Szépművészeti Múzeum