Munkával ünnepelte 80. születésnapját Medgyesi Mária – Egy színháznyi ember készülődött titokban

Medgyesi Mária Jászai-díjas színművésznő, a Budapesti Operettszínház örökös tagja január 13-án ünnepelte 80. születésnapját. Vérbeli színésznőként a jeles napot is munkával töltötte  a Zserbótangó című darab előadásán, a Jókai Színházban. Az előadást követően a színház társulata, a meglepetés vendégek és a közönség együtt ünnepelte az örökifjú primadonnát, akit Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója videoüzenetben köszöntött.

Medgyesi Mária 80 éves

Medgyesi Mária 80 éves

Medgyesi Mária az 50-es, 60-as évek népszerű filmszínésze volt, de zajos sikereket aratott a színpadon is, jelentős vidéki színházak vezető színészeként. Sikerei teljében fogadta el a Főváros Operettszínház felkérését, ahol végigjátszotta az operett irodalom színes palettáját. Később egyre inkább a tanításnak szentelte életét, beszédtechnikát oktatott az Operettszínház stúdiójában a jelen sztárjainak. 70 évesen kapta meg minden nagy színésznő szerep álmát: Csiky Gergely Nagymamájában Szerémy grófnő szerepét. Békéscsabán pedig jelenleg is a Zserbótangó című darab egyik főszerepét játssza, mely két idősödő, pályájáról már „letért” színésznő történetét állítja a középpontba, akik átmenetileg közös albérletbe kényszerülnek.

Medgyesi Mária és Fekete Péter

Medgyesi Mária és Fekete Péter

Medgyesi Mária köszöntő tábla

Medgyesi Mária köszöntő tábla

Medgyesi Mária színészi hitvallásáról így fogalmazott korábban: „A pontosság és az alázat a legfontosabb. Ezt megtanultam az igazgatóimtól, a rendezőimtől. Eszünkbe se jutott soha késni, nem megtanulni a szöveget, felkészületlenül menni egy próbára. Én ezt próbálom a tanítványaimnak is átadni. Nincs betegség, nincs bánat, nincs szerelmi bánat, csak a színház. Kegyetlen dolog, de ez egy hivatás. Nekem ugyanazt jelenti minden vidéki színpad, mintha a Nemzeti, a Madách vagy az Operett lenne. Mindig ugyanúgy készülök.”

Medgyesi Mária

Medgyesi Mária

Veselényi Orsolya, Fodor Zsóka. Medgyesi Mária, Fekete Péter, Seregi Zoltán

Veselényi Orsolya, Fodor Zsóka. Medgyesi Mária, Fekete Péter, Seregi Zoltán

A kerek születés­nap különösen jó alkalom volt annak meg­tapasztalására, hogy milyen szeretettel veszik körül a kollégák ezt a nagy­szerű színésznőt, aki könnyeivel küszködve hallgatta végig majd köszönte meg a gratulációkat.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház