Márpedig előadás nem marad el – Példátlan színházi összefogás a …Tied a világ! érdekében

Ha egy színész valami miatt nem tudja vállalni az előadást, a színház élete felborul. Van, hogy több színház élete is. Hujber Ferenc egészségügyi állapota a Madách Színházat, a Játékszínt és a Békéscsabai Jókai Színházat is érinti. A legkézenfekvőbb az lenne, ha az előadások elmaradnának, de a baráti színházak összefogtak, hogy ez ne történjen meg.

Feke Pál, Serbán Attila, Csomós Lajos, Gulyás Attila

Hujber Ferenc szervezete szilveszter éjjel omlott össze, azóta az intenzív osztályon ápolják. Január 7‑én este a Spamalot című darabban játszott volna a Madách Színházban, de állapota miatt a másik szereposztás, Serbán Attila bújik Herbert herceg bőrébe aznap. Igen ám, de Serbánnak a Játékszínben lett volna …Tied a világ! előadása ebben az időpontban…

Gubik Petra, Gulyás Attila, Vastag Tamás, Feke Pál, Serbán Attila

A …Tied a világ! című Illés dalokra írt zenés társasjáték a Játékszín, a Békéscsabai Jókai Színház és a Zikkurat Színpadi Ügynökség közös produkciója. A baráti színházak összefogtak és minden követ megmozgattak, hogy az előadás ne maradjon el. A történetben mindenki (Feke Pál, Gubik Petra, Serbán Attila, Nagy Sándor, Vastag Tamás, Csomós Lajos) önmagát játssza, amikor egy házibuliba csöppenünk. Gulyás Attila, a Jókai Színház művésze pedig mindenki „covere”, azaz mindenki helyettese és, ha valami közbejön, neki kell „beugrania” – ahogy a színházi szleng mondja.

Gyulyás Attila és Serbán Attila

Hétfőn délután hívott a rendező, Szente Vajk, hogy Serbán Attila helyett szerdán nekem kell játszanom. Eddig még csak Nagy Sanyit és Vastag Tomit helyettesítettem a darabban. Két napom volt megtanulni a szöveget, a dalokat és a mozgásokat. A helyzetet tovább nehezíti, hogy kedden és szerdán is két-két előadást játszom a Holle anyó című musicalben Békéscsabán. Kedden, a délutáni előadás után rohantam Budapestre, hogy éjszaka próbáljuk a …Tied a világ!-ot, de utána rögtön vissza is kellett indulnom Békéscsabára, hiszen szerdán délelőtt ismét Holle anyó… Ez egy nagyon nagy kihívás, de nehéz mentális, fizikai és lelki munka is egyben, óriási lélekjelenlétet igényel – mesélte Gulyás Attila.

Serbán Attila és Gulyás Attila

A színházak összefogtak. Éjszakai próba, tanulás, sofőr, több száz kilométer, sokak kimerítő munkája és pici műsorváltozás. A szerda délutáni Holle anyó előadás másfél órával korábban kezdődik Békéscsabán, a budapesti Játékszínben pedig egy órával később, este nyolctól a …Tied a világ! Mert előadás nem maradhat el…

Ragány Misa

Fotó: A-TEAM/Nagy Karesz
Forrás: Békéscsabai Jókai Színház