A Magyar Teátrum Díjátadó Gála a Duna Tv műsorán – Vasárnap a Békéscsabai Jókai Színházból jelentkezik a közmédia

December 20-án immár ötödik alkalommal gyűltek össze a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak képviselői Békéscsabán, a Jókai Színházban, hogy látványos gálaműsorral és díjátadóval ünnepeljék meg a színházi háttérszakmákat. Az előzetes műsortervtől eltérően, január 4-én 22:05-kor látható a Gála a Duna Tv műsorán.

Teátrum Díjátadó Gála

Magyar Teátrum Díjátadó Gála 2014

Egyazon este színészek, rendezők, Kossuth- és Jászai-díjasok, a függöny mögött szolgálatot teljesítőknek adóztak tisztelettel, odafigyeléssel. Díjat kaptak a legkiválóbbak, akik nélkül sohasem valósulhatna meg az előadások végén érzett katarzis, a tapssal materializált színházi csoda.

A díjátadó gálaesten az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közösen léptek színpadra a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei, valamint a Jókai Színház társulatának tagjai. A látványos, zenés, táncos show-műsorban részletek csendültek fel a színházak sikerprodukcióiból. A műsorvezetők Jegyes-Tóth Kriszta és Németh Kristóf voltak.

Magyar Teátrum Díjátadó Gála 2014

Magyar Teátrum Díjátadó Gála 2014

Az idén Gnandt János, a Békéscsabai Jókai Színház festőtár vezetője, Gulyás Szabó Gábor, a József Attila Színház hangtár vezetője, Horváth Ilona, a kecskeméti Katona József Színház gazdasági vezetője, Imre József, a budapesti Játékszín színpadmestere, Kiss István, a Csiky Gergely Színház kelléktár-bútortár vezetője nyert el a díjat, a nemzetiségi külön díjat pedig Werner József, a Cinka Panna Cigányszínház szcenikusa, díszlet- és látványtervezője kapta.

Most először került kiosztásra a Magyar Színháztechnikai Szövetség által az idén alapított, a színháztechnika nagy alakjáról elnevezett Tolnay Pál Életműdíj is, mely a magyarországi színházi élet területén dolgozó, meghatározó és kiemelkedő tevékenységet folytató műszaki személyiségek tevékenységének elismerésére hivatott. A díjat Schmidt János szcenikus, színpadtechnikai szakértő, okleveles gépészmérnök és igazságügyi szakértő vehette át.

Magyar Teátrum Díjátadó Gála 2014

Magyar Teátrum Díjátadó Gála 2014

Díjátadóként több színházigazgatót, neves színházi és közéleti személyiséget köszönthettünk a színpadon: díjat adott át Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Hausenblasz Dóra, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős főosztályvezetője, dr. Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott, Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztőségének vezetője, dr. Ráksi Katalin, a Színházi dolgozók szakszervezetének ügyvezetője, Szűcsborus János, a Színpadtechnikai Szövetség elnöke,  Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság főtitkára, Mihályi Gábor, a Táncművészeti Szövetség elnöke, Cseke Péter, a Katona József Színház igazgatója, Gergely László, a Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke, Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a Vidéki Színházak Igazgatói Egyesületének elnöke, Seregi Zoltán rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatóhelyettese, Fodor Zsóka színművész, valamint az est díszvendége Király Levente, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Érdemes Művész.

A Díjátadó Gála január 4-én 22:05-kor látható a Duna Tv műsorán, addig is ízelítőnek megtekinthető egy összefoglaló:

Fotó: A-TEAM/Nagy Karesz
Forrás: Békéscsabai Jókai Színház