„A szív vezet… valami eggyé vált ott legbelül…” – Lynd koncert a Toldi Klubban

December 10-én családias klubkoncertet adott a Lynd zenekar a Toldi Klubban. A Kiszner Linda által akusztikus hangszereket elektronikával vegyítő dream pop/art pop Lyndt formáció a modern, néhol melankolikus, sötétebb világú, dzsesszel fertőzi, trip-hoppal és dubsteppel. A fűszerezett, elektronikával megspékelt, akusztikus felállásnak – az utazós szólamokkal, és deszaturált mesevilággal fűtött bandának – idén jelent meg első EP-je.

10850369_10204014157769250_1487634082_n

A Lynd zenekar 2013 májusában alakult, eddig nem sikerült elcsípni egyetlen fellépésüket sem, viszont a dobos személye révén már képben voltak nálam, Wagner Zsolt az Európa 2000 Középiskola egykori diákja.

A zenekart idén beválasztották a Cseh Tamás Programba, aminek köszönhetően jövő nyárig elkészítenek egy velősebb albumot. A38-as sikeres fellépésüket az M1 műsorra tűzte.

Az elektronikával megtámogatott női vokál – itt poposabb formában – néhol Sharon Den Adelt (Within Temptation) vagy Kari Rueslattent juttatta eszembe. Valójában ez az a fajta melankolikus hangvétel, amely mindig is közel állt hozzám, ha női frontos zenekart hallgatok. Igaz, nekem jobban “bejön” Anneke Van Giersbergen (ex The Gathering, Agua de Annique) dinamizmusa, karaktere. Nem véletlenül jutott eszembe a The Gathering, hiszen Anneke a kedvenc előadóm és etalon – zene és személyiség tekintetében – női zenekaros szcénában.

Már-már lélekemelő volt belépni a koncert helyszínére, estére megnyugszik a szív… ezt éreztem, amikor meghallottam a Lynd zenéjét szerda este. Összekuszálódott gondolataim, viharvert lelkem „rendeződött”, összeállt a kép, egyensúlyban volt a jelen; a belső kis világom. Pont erre vágytam; harmóniára, békére, örömre, boldogságra? Annak kezdete ez; önmagamat kívülről látni, mosolyogni. Csak engedtem, hogy áramoljon bennem a zene, az érzelmek minden spektruma vándoroljon szabadon, érezzem minden rezdülését, alakuljon, forrjon bennem. Megnyugvás, tiszta kép, élet igenlés, feltett kérdések és válaszok; a szív vezet és végül a kérdésekben rejlő válaszok; dobolt az agyam és kikapcsolt a józan ész effektus… szabadon, korlátok nélkül, arcomon már-már “együgyű” mosollyal hallgattam a közel 45 perces (mini)koncertet.

Kedvencem az Only tonight a The Gathering Suvenirs c. albumámak varázslatosságát, kellő borultságát idézi, stílusában pedig közel áll Kari (Rueslatten) electro, experimental, ambient világához, különösen az Other People’s Stories szólólemezét tekintve.

Linda jól hozta a frontember szerepet, látszott, egyben tartja a zenekart. Hangjában megvan az az erő, mely elvarázsol, kiszakít a mindennapokból. Azt vettem észre, hogy mosolyogva szemlélem a külvilágot, valami eggyé vált bennem és teljessé tett. Pont erre vágytam: harmóniára, békére, örömre, boldogságra.

A zenekar FB-oldala: https://hu-hu.facebook.com/Lynd.band

Lynd életérzés és dalok:
https://www.youtube.com/channel/UCcUrh_y5HLAcI7vLA0MFrcw

Cikk, fotó: Libus Ágnes