A Symphony No. 42 is versenyez a Sundance Filmfesztiválon

Bucsi Réka többszörös díjnyertes Symphony No.42 című animációját is meghívta rövidfilmversenyébe az amerikai Sundance Fesztivál – közölte a Magyar Filmunió szerdán az MTI-vel.

A Symphony No. 42 című tízperces digitális rajzanimációt is beválogatták a január 22-én kezdődő Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. Ezzel kettőre nőtt a seregszemlén szereplő magyar alkotások száma: a filmalap pénteken jelentette be, hogy Mundruczó Kornél Fehér Isten című játékfilmje is jelen lesz a nemzetközi filmszakma legjobb független alkotásait felvonultató, Robert Redford által alapított utahi Park City-ben megrendezett fesztiválon.

A Sundance harmincéves történetében eddig mindössze két alkalommal jutott be magyar alkotás – Kenyeres Bálint Before Dawn, valamint Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor Les Conquérants című filmjei – a fesztivál rövidfilmversenyébe.

Bucsi Réka diplomafilmje a Nemzeti Filmalap támogatásával készült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékén. A film elkészültében Fülöp József, a MOME rektora producerként, Czakó Judit vágóként, Lukács Péter Benjamin hangmérnökként vett részt.

A Symphony No. 42 a Berlinálén mutatkozott be idén februárban, ezt követően több nemzetközi filmfesztiválon – például Lisszabonban, Valladolidban és Hirosimában – is díjat nyert. Az animáció jelenleg is versenyben van a legjobb rövid animációért kapható Oscar-díjért, miután az Amerikai Filmakadémia beválogatta az elismerésért versengő tíz legjobb alkotás közé.

„A film alapötlete egy számomra érdekes emberi tulajdonságra épül. Ha külső szemlélőként tanúi vagyunk egy számunkra ismeretlen szituációnak, akkor tudat alatt automatikusan kontextusba helyezzük az eseményeket saját elképzeléseink szerint” – idézte a közlemény Bucsi Rékát a rendhagyó narratívát használó, és a környezetünk irracionális összefüggéseket hangsúlyozó animációjáról.

Forrás: MTI