FAUST-BÁL – Jótékonysági estély az Operában: 2015. február 14.

Az Opera 2015. február 14-én rendezi meg második nagyszabású összművészeti estélyét, a Faust Bált. A tavaly, első ízben megszervezett Ezüst Rózsa Bál küldetéséhez híven az est fő missziója ismételten a karitativitás: a vendégek megjelenésükön keresztül hozzájárulhatnak a közös célhoz, mely ezúttal is az Országos Mentőszolgálat hozzásegítése egy mentőautó megvásárlásához. Az esemény sztárvendége a nemzetközi operaélet csillaga: Angela Gheorghiu.

Solymosi Tamás és Ókovács Szilveszter - Fotó: Rákossy Péter

Solymosi Tamás és Ókovács Szilveszter – Fotó: Rákossy Péter

A világhírű szoprán az Opera Faust Bálján lép első alkalommal a magyar közönség elé, jóllehet a műfaj értői és rajongói itthon is ismerik nevét és művészetét. Angela Gheorghiu ugyanis a legfelkapottabb operaénekesnők egyike, a legnagyobb zenei színpadok állandó vendége New Yorktól Milánóig. Hangját és játékát megannyi díjnyertes CD- és DVD-felvétel őrzi, amelyek közül kiemelkedik a Maria Callas emlékére kiadott album. Gheorghiut nemcsak énekhangja, hanem különleges személyisége és szépsége tette világhírűvé. Tiszteletet parancsoló és titokzatos, érzékeny és érzéki, e jelzők pedig tökéletesen állnak alakításaira is – ezért passzol hozzá az érzelmileg leginkább felfokozott színpadi műfaj, az opera. Angela Gheorghiu hihetetlenül drámai és elképesztően elegáns, énekesként és a magánéletben is. Több magas rangú kitüntetés tulajdonosa, nemrégiben a kolozsvári zeneakadémia díszdoktorává avatta, ekkor így nyilatkozott: „Mélyen hiszek a kultúra és az oktatás fontosságában, ez az emberi fejlődés, a civilizáció, a fejlődés sava-borsa”. A harcos, küzdeni tudó művész Romániában, a Ceauşescu-érában nőtt föl, nemzetközi karrierje a londoni Királyi Operaházból indult. Az igazi népszerűség 1994-ben érkezett el számára a Traviata Violettájaként, amit Solti György vezényletével énekelt. Művészete mára egyedülálló érték, amelyből a Faust Bál alkalmával a hazai operarajongó rétegnél sokkal szélesebb közönség kaphat ízelítőt.

A Faust Bál fővédnöke: dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. A védnöki tisztséget – minthogy az estély idén a művészet és a tudomány találkozója – Sir Radda György orvos-biokémikus professzor, az Oxfordi Egyetem Professor Emeritusa, a Merton College Oxford emeritus fellow-ja, a Szingapúri Bioimaging Consortium alapító igazgatója, Dr. Gulyás Balázs neurobiológus, a stockholmi Karolinska Intézet professzora, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja vállalta, valamint felkérést kapott Dr. Frühling János onkológus, a Belga Királyi Orvosi Akadémia örökös főtitkára, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

dr. Simon Attila és Ókovács Szilveszter - Fotó: Rákossy Péter

dr. Simon Attila és Ókovács Szilveszter – Fotó: Rákossy Péter

A Faust Bál 2015-ben Goethe Faust című művének első, töredékes változata megjelenésének 225. évfordulója előtt tiszteleg, és a Magyar Állami Operaház Faust-évadához kötődik. Az estély küldetése a karitatív célon túl – épp úgy, ahogy kezdetben, az Ezüst Rózsa Bál alkalmával lefektették –, hogy értéket képviseljen és közvetítsen, hogy ápolja és gondozza az Opera 130 éves örökségét, továbbá hogy nemzeti örökségünk részeként terjessze a kultúrát, népszerűsítse a művészeteket. E rendezvény alkalmat teremt ugyanakkor arra is, hogy egy nemes cél érdekében az összművészet házában találkozzanak az ország kiválóságai, közéleti és gazdasági szereplői, valamint hazánk nemzetközileg is elismert egyéniségei.

Az Opera a 2014/2015-ös évadban két újabb intézményi stratégiai tartalmi együttműködést jelent be: a TV2 és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. partnerségét. Az intézmények vezetői december 4-én ünnepélyes keretek között, a sajtó nyilvánossága előtt írták alá megállapodásukat.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. amellett, hogy egy sikeresen működő gazdasági társaság, kulturális missziót is hordoz. Ez pedig nem más, mint a magyarországi és európai értékek, ezen belül különösen a művészeti értékek ápolása, megőrzése, és jövő nemzedékek számára történő átörökítése. A Herendi Porcelánmanufaktúra közössége tisztelettel adózik az Operaház művészeti, kulturális tevékenysége előtt, melyeken mint kapcsolódási pontokon keresztül a Herendi Porcelánmanufaktúra tisztelettel lép stratégiai partneri kapcsolatra a Magyar Állami Operaházzal.” – áll a Faust Bál első sajtótájékoztatóján aláírt együttműködési megállapodásban.

Solymosi Tamás és Ókovács Szilveszter - Fotó: Rákossy Péter

Solymosi Tamás és Ókovács Szilveszter – Fotó: Rákossy Péter

Úgy gondoljuk, hogy a most kötött stratégiai megállapodás mérföldkő mind az Opera, mind a TV2 életében: bizonyíték a kereskedelmi média és a magaskultúra közti átjárhatóságra, arra, hogy vannak, lehetnek közös értékeink. Ilyen az OperaKlub, melyben a TV2 örömmel vállalja az alapító tagságot, és ilyen a Faust bál valamint kísérő rendezvényei: a Dalszínház UtcaBál és a gyermekeknek szóló Morzsabál, utóbbi azon túl, hogy nemes ügyet szolgál, tökéletesen illeszkedik a TV2 Csoport társadalmi felelősségvállalási programjához, a „Süss fel nap!”-hoz.” – mondta Yvonne Dederick, a TV2 Csoport társtulajdonosa, ügyvezető igazgató. A TV2 Csoport elkötelezett a magyar kultúra támogatását illetően. Kiemelten fontosnak tartja, hogy rendszeresen beszámoljon a magyar kultúra és előadó-művészet kiemelkedő eseményeiről, előadásairól.  Ezen törekvése  a jövőben még inkább látható lesz a nagyközönség számára. A TV2 csoport célja, hogy szórakoztató- és hírtartalmai részeként az eddiginél is több kulturális vonatkozású információt közvetítsen, mindezt kimagasló értékeket teremtő partnereivel karöltve, őket támogatva. Mindehhez tökéletesen illő partnerre talált az Operában.

A rendezvény szakmai tanácsadója Gózon Ákos, Akadémiai-díjas és Hevesi Endre-díjas tudományos újságíró, egy évtizede az Élet és Tudomány főszerkesztője, a Magyar Televízió munkatársa, produceri irodavezetője; a bál vizuális megjelenésének kialakításában pedig Lakatos Márk, Magyarország egyik legismertebb stylistja a szakmai partner.

Yvonne Dederick  és dr. Simon Attila - Fotó: Rákossy Péter

Yvonne Dederick és dr. Simon Attila – Fotó: Rákossy Péter

A Faust Bál a 2015-ös báli szezon legkiemelkedőbb, legelegánsabb eseménye éppen Valentin-napon várja közönségét. A báli jegyeket december 24-ig, az Early Bird akció idején jelentős kedvezménnyel vásárolhatják meg az ajándékozni vágyók – így a szerelmesek napjára idejében gondoskodhatnak egyedi meglepetésről.

Az est főműsorát az idei alkalommal is Anger Ferenc, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója és Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója rendezi. A világhírű sztárvendég, Angela Gheorghiu mellett közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett elsőrangú művészei és az Opera zenekara. Karmester: Halász Péter, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, az Alles Walzer műsorrész dirigense pedig Silló István.

A főműsor tradicionális műsorszámai – nyitótánc, sztárvendégek produkciói – előtt az Opera BigB®and játszik, 22 óra után pedig a Cotton Club Singers, Myrtill & Swinguistique, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar zenéire, valamint a Pátkai Rozina Quintett brazil dallamaira táncolhat a közönség.

Yvonne Dederick és Ókovács Szilveszter - Fotó: Rákossy Péter

Yvonne Dederick és Ókovács Szilveszter – Fotó: Rákossy Péter

Az intimebb hangulatú Székely Bertalan teremben Bogdán Norbert és Rózsa Béla, a Snétberger Zenei Tehetség Központ hallgatói adnak koncertet, ezt követően a 17 éves Berecz Mihály zongoraestje következik. A fiatal művész fejlődését olyan mentor figyeli és segíti, mint Kocsis Zoltán, akinek vezénylete alatt Ravel G-dúr zongoraversenyének szólistája volt. Kovács András Péter, a hazai stand up-műfaj éllovasa 23.45-től várja a humor híveit, majd a Mrs. Columbo játszik – a hölgyek könnyed, bohókás műsorukkal megmutatják a jazz napos oldalát. Tudomány vagy illúzió? A zenét mágia-show követi Hajnóczy Somával, aki a bűvészet történetének egyik legfiatalabb világbajnoka. Egyedi és humoros előadásával Las Vegastól Londonon át, Rómától Pekingig, Párizstól Tokióig több mint 30 ország közönségét varázsolta már el. A hajnali jazzt a Tálas Áron Trió szolgáltatja. A modern zenei stílus kedvelőit 23 órától Dj Bootsie szórakoztatja a főlépcsőházban.

A felső ruhatárban az innovatív találmányok kiállítása várja vendégeinket, a II. emeleti Kaszinóban 22.00 órától pókerrobottal mérhetik össze tudásukat az érdeklődők.

A bálterem műsora 21 órától, Morvai Noémi és Ókovács Szilveszter műsorvezetésével:

Boito: Mefistofele (fanfár)
Berlioz: Rákóczi induló – Tudósok, alkimisták bevonulása
Gounod: Faust-Walzer – Elsőbálozók bevonulása (koreográfus: Solymosi Tamás)
Himnusz
Fővédnöki köszöntő
Erkel: Palotás – Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei
Gounod: Faust – Ékszerária (Angela Gheorghiu)
Gounod: Faust – Rondo (Cser Krisztián)
Román dal (Angela Gheorghiu)
Gounod: Faust – Walpurgis-éj
Agustín Lara: Granada (Angela Gheorghiu)

Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu

A Faust Bál kapcsolódó eseményei a fiatalokat, a kötetlenebb szórakozás híveit is igyekeznek megszólítani, valamint a karitativitást terjesztik ki. A Dalszínház utcaBál az Operaházban zajló estély kísérőrendezvénye, amelyre népszerű Dj-k zenéivel várják a szórakozni vágyókat az Opera melletti utcában 16 órától egészen éjfélig. A pult mögött délutántól Dj Bootsie, majd Sena, a ghánai származású elektro-díva énekel. Este fél nyolctól a Zeneakadémia jazz tanszakos hallgatói játszanak, majd 21 órától kivetítőn látható a bálterem főműsora, ezt követően éjfélig utcabál. A videóinstallációkkal dekorált környezetben újra kapható majd forralt bor, így azok is adakozhatnak és részesei lehetnek a társasági eseménynek, akik egy önfeledtebb formát kedvelnek.

A Morzsabál a Faust Bál másnapjának délelőttjén zajlik: az Opera hátrányos helyzetű gyermekeket invitál a hatalmas bálterembe. A kis vendégek Humperdinck meseoperáját, a Jancsi és Juliskát tekinthetik meg a grandiózus, ünnepélyes díszletek között.

A fiatalokat egy harmadik csatornán is megszólította az Opera: online felületein az idei báli eseményre is hirdetett részvételi lehetőséget elsőbálozók részére. A jelentkezési határidő december 1-jén lezárult, de fiúkat szívesen fogadnak még a táncosok közé, e-mailjeiket az elsobalozo@opera.hu címen várják.

A fenti felhívás és a Faust Bál minden információja a jótékonysági rendezvény önálló microsite-ján olvasható: www.faustbal.hu

Ahogyan a Bál évről évre új nevet kap, ahogyan névadásával más és más alkotók előtt tiszteleg az Opera, úgy kap új arculatot a Bál microsite-ja is. A nyitólapon Majoros Balázs balettművész mint Faust megtestesítője, a sztárvendég, Angela Gheorhgiu pedig mint Margit szerepel.

A Faust Bál weboldala arra törekszik, hogy tovább növelje Faust tudásának tárházát, a tudós azonban nemcsak kapni akar, hanem arra invitálja az érdeklődőket, hogy megismerjék a Bál helyszíneit, ismerkedjenek meg az esemény védnökeivel, rendezőivel, közreműködőivel, sztárvendégével, Angela Gheorghiuval és fellépőivel, akik 2015. február 14-én várják őket. A honlap segítséget nyújt abban, hogy az esemény vendégei már előzetesen tervezhessenek: az Operaház melyik patinás termében s mikor találják meg kedvenc előadóikat. A microsite hírei folyamatosan frissülnek.

Forrás: Magyar Állami Operaház