Megrázó és felemelő

Felkavaró mégis katartikus élményeket élhet át az, aki meghallgatja a NEMZETI FILHARMONIKUSOK DECEMBER 8-I hangversenyét a MÜPÁBAN.

image002Arnold SCHÖNBERG a varsói gettó leverését túlélt zsidó menekült megrendítő visszaemlékezését zenésítette meg kantátájában, „EGY VARSÓI MENEKÜLT”-ben, amely a zsidó vallás legfőbb imájában, a héber nyelvű Halljad Izrael! zárókórusban kulminál. Schönberg a művet 1947-ben komponálta narrátorra, férfikarra és szimfonikus nagyzenekarra. A körülbelül 8 perces darab szövegét maga a zeneszerző írta. A narrátor – az előadáson Benno Schollum – egyes szám első személyben beszéli el a túlélő szenvedéseit. Az események nagy részének helyszíne valójában nem a varsói gettó, hanem egy koncentrációs tábor.

Schönberg Mahlert vallotta egyik szellemi elődjének. GUSTAV MAHLER zsidó családba született, majd kikeresztelkedett; monumentális, már-már ünnepi szertartásra emlékeztető MÁSODIK SZIMFÓNIÁJA a keresztény gondolatkörben fogant. A szimfonikus nagyzenekart, szoprán-és alt szólistát, valamint kórust foglalkoztató szimfónia az emberi lét végső kérdéseit kutatja: a halál-témájú nyitótételtől a feltámadást hirdető fináléig ível. Ezért ragasztották később a műhöz a „Feltámadás” melléknevet.

Az EST KARMESTERE az Egyesült Államokban élő brit JAMES JUDD, AKIT RENDKÍVÜLI MAHLER-DIRIGENSKÉNT TARTJÁK SZÁMON és a magyar közönség előtt már jól ismert. A Nemzeti Filharmonikusokkal 2012. márciusában találkozott először, akkor Delius, Britten, Elgar műveket vezényelt. „Ez az első találkozásom ezzel a zenekarral, ami voltaképp egy világszínvonalú, csodálatos hangszer, amit a maestro az évek alatt összerakott. Nyilvánvalóan nagyon sok, igen kemény munka van mögöttük, de vendégként azt veszem észre, hogy azonnal el tudunk kezdeni zenét csinálni, amiben mindenki részt vesz. Ez varázslatos érzés. Megvan a csodálatos energia, érzékenység, harmónia az együttzenélésben„ – mondta a karmester az együttesről. James Judd Lorin Maazel meghívására lett a Clevelandi Zenekar asszisztense, Claudio Abbado mellett pedig az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának társ-zeneigazgatójaként szolgált. Tizennégy éven keresztül vezette az általa újjászervezett Floridai Filharmonikusokat, az Új-Zélandi Szimfonikusok élén pedig nyolc évig állt zeneigazgatóként. Utóbbi együttest Európába is elhozta, sőt a londoni Proms koncertsorozatban is vezényelte. Szenvedélyes és kommunikatív zenei habitusának köszönhetően számos világhírű zenekar hívja vendégkarmesternek; például a Berlini Filharmonikusok, a Rotterdami Filharmonikusok, az Orchestre National de France, a Lipcsei Gewandhaus Zenekara, hazájában pedig a Royal Philharmonic, a Londoni Szimfonikusok, az Angol Kamarazenekar, a Hallé Zenekar.

A hangverseny szólistái: FODOR BEATRIX (szoprán), WIEDEMANN BERNADETTE (mezzoszoprán), BENNO SCHOLLUM (bariton), közreműködik a NEMZETI ÉNEKKAR (KARIGAZGATÓ: ANTAL MÁTYÁS), valamint a NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR

2014. DECEMBER 8., 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
SCHÖNBERG: Egy varsói menekült, op. 46
MAHLER: II. szimfónia c-moll „Feltámadás”
Vezényel: JAMES JUDD
Közreműködik: FODOR BEATRIX (szoprán), WIEDEMANN BERNADETTE (mezzoszoprán), BENNO SCHOLLUM (bariton), közreműködik NEMZETI ÉNEKKAR (KARIGAZGATÓ: ANTAL MÁTYÁS), valamint a NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR

Forrás: Nemzeti Filharmonikusok