Válogatást tart a Jókai Színház – Egy szereplő még hiányzik az Egerek és emberekből

November 28-án lesz John Steinbeck Egerek és emberek című színművének a bemutatója a Békéscsabai Jókai Színházban Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatójának rendezésében.

Katkó Ferenc, Csomós Lajos

Katkó Ferenc, Csomós Lajos

Steinbeck, Nobel-díjas amerikai regényíró klasszikusa számtalanszor bizonyította könyvben, filmen és színpadon, hogy mondanivalója megrendítően aktuális. 1937-ben írta meg kisregényét, melynek sikere azóta is változatlan. A játék két idénymunkás különös, összetett és tragikus kapcsolatáról szól. Az emberi kapcsolatok kiüresedését, a társadalmi szintű elmagányosodást a szerző szimbólumteremtő képessége emeli katartikus magaslatokra.

Pataki András rendkívül jól ismeri az Egerek és embereket, hiszen már harmadszor rendezi a darabot. Pontosan tudja, hogy mit akar látni a színpadon és, hogy mit vár el a szereplőktől. A próbák javában zajlanak – már október 20-án elkezdte a társulat. A szereposztás telitalálatnak tűnik: az óriási, lomha, nehéz észjárású Lennie karakterét Katkó Ferencnek kell megformálnia, az okos, védelmező társát, George-ot, pedig Csomós Lajos kelti életre.

Katkó Ferenc, Pataki András, Kovács Figyes, Szabó Lajos, Csomós Lajos

Katkó Ferenc, Pataki András, Kovács Figyes, Szabó Lajos, Csomós Lajos

Hogy igazi telitalálat legyen a szereposztás, azon tovább dolgozik Pataki András: egy fontos szereplő még hiányzik. A szóban forgó közreműködő nem más, mint Candy kutyája, aki nagy megtiszteltetésben részesül majd, ugyanis Kovács Frigyes Jászai-díjas színművész színpadi partnere lehet.

Hamarosan a Csabai Állatvédők Gyepmesteri telep és kutyamenhelyére látogat a rendező, hogy kiválassza a legmegfelelőbb négylábút, akinek különleges feltételeknek kell megfelelnie. Betanított, okos kutyát könnyű lenne a színpadra emelni, de a rendező kifejezetten menhelyi kutyust szeretne, mert ez számára egy fontos ügy is, hiszen egy színész kutyának biztosan könnyebb gazdát találnia. Pataki Andrásnak minden bizonnyal igaza van: harmadszor csinálja…

Pataki András

Pataki András

Ragány Misa

Fotó: JókaiFilm/Nagy Attila
Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

BANNER_egerek es emberek_851x315_facebook