Fuss a színházadért!

Az idei, 29. Spar Budapest Maraton futáson 23.450 elszánt egyéni futó rajtolt el, hogy összemérje erejét saját magával, hogy a fizikai és mentális sportfelkészültségét bebizonyítsa önmagának.

Fut a színház díjátadó, 2014. november 11.  Vígszínház - Forrás: Futanet.hu

Fut a színház díjátadó, 2014. november 11. Vígszínház – Forrás: Futanet.hu

Más a bizonyítási vágy indítéka az 1.250 váltófutás esetében, hiszen ott összehangolt csapatmunkára van szükség, sokszor másodpercek döntenek csak az elsőségről.

De nemcsak az elsőségben számíthatnak a percek, hanem egyáltalán az eljutásban is a versenyre, mert például a színészváltók esetében a próbák, a szinkronok, az előadások néha bezavarnak a Maraton jól olajozott gépezetébe.

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója köszöntőjében büszkén emelte ki, hogy a színház társulatában már tradíciónak számít, hogy színészváltójuk részt vesz az őszi maratonfutáson, ezen belül a Fut a színház! versenyen, amelyre összesen 25 színházi csapat nevezett (köztük 10 az Operaházból!)

Idén a váltó indulásának nehézségét az okozta, hogy a Mester és Margarita próbái az október 12-i bemutató előtt, még szombaton délelőtt is folytak.

"Fut a színház" díjátadó, 2014. november 11. Vígszínház

„Fut a színház” díjátadó, 2014. november 11. Vígszínház

Csöre Gábor, a Vígszínházi váltó oszlopos tagja, társaival kiszámolta egy percről-percre összeállított futási terv szerint, hogy elsőként Józan László a Hősök teréről indulva teszi meg az első etapot – hogy időben odaérjen az ő saját főpróbájára -, majd Hamp Gábornak adja át a stafétát, akit Friedrich Gergő fog váltani, bár az ő futása közben Csőre Gábor még próbálta a Mester és Margaritában Berlioz szerepét a nagyszínpadon, de jelmeze alatt már futóruhába öltözve, lélekben rajtra készen állt, hogy a próba végeztével azonnal ledobja a színpadi ruháit és futva elérje a Dráva utcai utolsó váltópontot. Az egész társulat egy emberként szurkolt neki, és sikerült is a bravúr, sőt, nem is akármilyen eredménnyel, mert a Vígszínház férfiváltója a Fut a színház! versenyen első helyezést ért el 03:05:45 eredménnyel, ami azt jelenti, hogy a tavalyinál is jobb időeredménnyel teljesítették a távot, és a több mint ezer váltó közül az előkelő 22. helyezést érték el.Az időelőnyről még egyszer csak annyit, hogy a Vígszínház váltója 1 perc 20 másodperces előnnyel ért be a célba a Magyar Állami Operaház statisztáiból összeállt kvartett előtt.

A Zöld Csaba, Barabás Kis Zoltán nevével fémjelzett József Attila színházbeli futótrió az előkelő hetedik helyezést érte el.

"Fut a színház" díjátadó, 2014. november 11. Vígszínház

„Fut a színház” díjátadó, 2014. november 11. Vígszínház

A 42 év 42 kilométer kihívás idei teljesítője Rippel Ferenc artistaművész, aki kisfiának, Rippel Krisztofer Herkulesnek dedikálta a futását, mert véleménye szerint a jövő nemzedékének egészséges életmódra nevelését nem lehet elég korán kezdeni, és a mi jövőnk sorsa múlik a jelen kezdeményezésein.

Az első kihívást Koko Kovács István olimpiai- és világbajnok bokszoló teljesítette 2013-ban, tavaly Csöre Gábor álmodott és teljesített egy nagyot, őket követte méltón, az idén Rippel Ferenc.

A vegyesváltók közül az elsőséget a Barátok közt stábja szerezte meg, Deutsch Anita, Kiss Péter Balázs, Domokos László és Seprenyi László teljesítette a 42 kilométeres távot, s ami külön érdekesség, hogy csak 23 másodperccel! előzték meg a Kolibri Színház váltóját. Deutsch Anita a Vígszínházbeli díjátadó gálán egy merész kijelentéssel megtoldotta csapatának a kitűnő, első helyezésével elért respektjét azzal, hogy bejelentette, jövőre fejenként fogják lefutni a maratoni távot. A szervező részéről jelenlévő Máth István, a BSI ügyvezető igazgatója, aki levezényelte a díjátadót, szavát vette a színésznőnek, és ígérte, jövőre szembesíteni fogják bejelentésével.

Mit is mondhatna a maga is szenvedélyes futó tudósító? Találkozzunk veletek jövőre ugyanott, az Ötvenhatosok terén, a rajtvonalnál!

Fotó, videó forrás: Futanet.hu

Fifike

Sári Edina