Egy est, ami a harmonikáról szól – Pál Lajos Vácott koncertezik

A műfajok sokszínűsége jellemzi azt az estet, amelyet 2014. november 21-én, pénteken este 18 órai kezdettel tekinthetnek meg az érdeklődők a váci Madách Imre Művelődési Központban. A műfajok sokszínűségét egy harmonika nevű hangszer forrasztja egységbe. A fénykorát igazából az 1900-as években élt hangszer újra népszerűvé válásáért sokan fáradoznak több-kevesebb sikerrel.

A harmonika egyik hazai zenei nagykövete vitathatatlanul Pál Lajos, aki családjával tizenöt esztendeje költözött Vác közelébe, Püspökhatvanba.

Számos fiatal muzsikus szárnypróbálgatásainál jelen volt, sőt, közülük többen is bemutatkoztak már önálló koncerttel a nagyközönség előtt. Most azonban eljött az ideje, hogy ő maga is színpadra lépjen a népes, harmonikamuzsikát kedvelő váci és környékbeli lakos nagy örömére. A gálaest közreműködői: a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes, a püspökhatvani Pro Musica Kórus, Novák Péter klarinétművész, Kiss Julianna és Krickij Szergej harmonikaművészek. Utóbbi az Ungvári Zeneművészeti Szakközépiskola és a Donyecki Zeneakadémia tanára, míg előbbi Beregszászról utazik Vácra. Rajtuk kívül Pál Lajos tanítványai,valamint kárpátaljai zenészek, Czébely Lajos, Forgon László (harmonika), Stók Béla (ütős) és Ötvös József (nagybőgős) is közreműködnek a váci esten.

Pál Lajos Ungváron és Kijevben végezte zenei tanulmányait, majd a Kijevi Zeneakadémia két karán diplomázott, amelynek befejezése után két évig a Kijevi Operaházban dolgozott kórusvezetőként. Péterfalván 14 éven át volt a Zeneiskola igazgatója , megalapította a zeneiskola Népzenei Együttesét. Vezette az Ungvári Filharmónia Kamarazenekarát, művészeti vezetője volt a Péterfalvi Tisza Dal-és Táncegyüttesnek. Az Aszódi Podmaniczky Művészeti Iskolában tanít harmonikát, és zongorát.

Tanítványaival országos fesztiválokon, tanulmányi versenyeken vesz részt, szép eredménnyel. Aktív részese a galgamenti községek kulturális életének. A klasszikus zene oktatása mellett, fontos számára a térség magyar és szlovák népi hagyományainak megismerése és továbbadása.

Több színházi produkció zenei szerkesztésére is felkérték már: Vaskakas Bábszínház (Győr), Szlovák Nemzetiségi Színház(Szarvas),Csokonai Színház(Debrecen),Illyés Gy. Magyar Nemzeti Színház (Beregszász). Pál Lajos munkáját számos kitüntetéssel jutalmazták, többek között: PRO CULTURA HUNGARICA Díszoklevél és Emlékplakett, Ukrán Köztársaság Érdemes Népművelője Kijev, Európa Díj a Népművészetért Hamburg, Életfadíj  Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztérium, PRO CULTURA HUNGARICA Díszoklevél és Emlékplakett, Ukrán Köztársaság Érdemes Népművelője (Kijev), Európa Díj a Népművészetért (Hamburg), Életfadíj –  Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztérium, Vankóné Dudás Juli Díj, ARTISJUS-díj, Pest-megye KÖZMŰVELŐDÉSI DÍJ birtokosa.

Pál Lajos néhány éve úgy döntött: több évtized után búcsút int imádott hangszerének és nyugdíjba vonul. Eme sziklaszilárd elhatározását sikerült is félnapig betartania a tanár úrnak, hiszen sokak örömére napjainkban is szeretettel foglalkozik tanítványaival, akik közül nem kizárt, hogy többen is a zenei pályát választják majd, mint ahogy két gyermeke, Eszter és István is tette azt. Volt már sokszor olyan, hogy családi koncertet adott a Pál család kiegészülve a szintén zenész feleséggel, Katalinnal.

Pál Lajos és barátainak váci gálaestjére belépőjegyek elővételben 1500, az előadás napján 1800 forintért vásárolhatók a Madách Imre Művelődési Központ jegypénztárában.

Pal Lajos MIMK

Forrás: Madách Imre Művelődési Központ