Magyar fotóművészek expedíciója Szerbiában – Hazai művészek népszerűsítenék fotóikkal Közép-Európa legrégebbi nemzeti parkját, a Tarát

A táj vadregényes szépségének bemutatásán keresztül szeretnék a széles közönség számára vonzóvá tenni Szerbiát azok a magyar fotóművészek, akik immár harmadik alkalommal látogattak a Tara Nemzeti Parkba, a Szabó Béla fotóművész által vezetett, „Fotó-szafarira”. A workshopot, melyet az idén október 24-28. között rendeztek meg, a Tara Nemzeti Park és a Szerb Kulturális Központ együttműködésének köszönhetően Gyurity Milán, a központ igazgatója nyitotta meg Mitrovacban. Az idei „Fotó-szafarin” készült képek áprilisban mutatkoznak be Budapesten, a Szerb Kulturális Központban.

Tara

Tara

„A Tara valódi paradicsom a fotóművészek számára; legfőképp az év ezen szakában” – mondta Szabó Béla professzor, a Canon Pro Club alapító tagja, aki a világ szinte minden táján, így többek közt a Balti-tengeren, az Adrián, Franciaországban és Romániában is vezetett hasonló workshopokat, 2012-től azonban az őszt a Tara Nemzeti Park segítségével Szerbiának szenteli.

„Két évvel ezelőtt épp a gucsai trombitafesztiválról tartottunk hazafelé kolléganőmmel, Becker Irén fotoművésszel, amikor szabályosan belebotlottunk a Tarába – mondanom sem kell, hogy szerelem volt első látásra. Ekkor foglmazódott meg bennünk, hogy szívesen fotóznánk körbe a vidéket. Rögtön felkerestük a Tara Nemzeti Park Információs Irodáját, melynek vezetője, Boriša Čolić minden segítséget megadott nekünk a munkához – ebből az együttműködésből nőtte ki magát a „Fotó-szafari”.

Az akkor készült első fotókat a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központnak köszönhetően tavaly tekinthette meg a közönség a Szerb Kultúra Hónapja keretein belül. A Nemzeti Táncszínházban ugyanis egy negyven alkotásból álló fotókiállítás nyílt, ahol többek között Becker Irén legismertebb, a National Geographic magazinban is megjelent, „Házikó a sziklán” című műve is megtekinthető volt.

Azzal a céllal, hogy a szélesebb hazai közönséget is megismertessék Szerbia – különösen a Tara Nemzeti Park szépségeivel – az idei workshopon Szabó Béla hét tanítványa mellett helybéli fotóművészek is részt vettek. Emellett az expedícióra egy operatőr is elkísérte a csapatot, akinek munkájából két dokumentumfilm születik majd: a táj vadregényes szépségéről és az idei „Fotó-szafariról”.

A workshopot ezúttal a Tara Nemzeti Park és a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ együttműködésének köszönhetően Gyurity Milán, a központ igazgatója nyitotta meg Mitrovacban. Hangsúlyozta: a két intézmény sikeres kooperációjának köszönhetően már a magyarországi szerb fotográfusok is bekapcsolódhatnak a programba.

Az idei „Fotó-szafarin” készült képek tavasszal mutatkoznak be Budapesten, a Szerb Kulturális Központban.

Forrás: Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ