Both Miklós: Kínai utazólemez – lemezbemutató koncert

Időpont, helyszín: 2014. október 16. (csütörtök), 20.00, Millenáris Teátrum

A kínai kultúra évezredes hagyományai a mai civilizáció alapjait jelentik világszerte. Sokszínűsége, mélységei mégis egy teljesen új, de mindenképpen más világba kalauzolják az európai kultúrkörben szocializálódott nézőt és hallgatót. Ennek megismerésére vállalkozott Both Miklós, a Folkside együttes tagjai – neves muzsikus kollégái, valamint azok a kínai vendégművészek, akikkel kínai kutatóútjain ismerkedett meg.

BothMiklos_kina1

Both Miklós nemcsak kitűnő zenész, fáradhatatlan utazó is. Olyan egyéniség, aki nem fogadja el a készen kapott dolgokat; szeret a gondolatok, érzelmek, kultúrák mélységeibe belelátni.

Azért utazott el Kínába, hogy élményekkel, emberi kapcsolatokkal, és mindenekelőtt autentikus zenei hanganyagokkal gazdagodva térjen haza. Zenei és képi inspirálódásai eredményeképpen jelenik meg október 16-án Kínai utazólemez című albuma – a Gryllus Kiadó gondozásában -, amely nemcsak egy egyedülálló zenei gyűjtőmunka végeredménye, hanem zenei, képi és intellektuális utazás is egyben a hallgató számára.

BothMiklos_kina2

A Kínában készült utazófilm megtekinthető az alábbi linken:

http://www.youtube.com/watch?v=mio5u33cPLw

A Both Miklós által Kínában készített fotók megtalálhatók itt:

http://photo.bothmiklos.com/Musical-Odyssey/China

BothMiklos_kina3

Ő maga így nyilatkozik zenei felfogásáról:

„Ahogyan Magyarországon gondolkodunk a zenéről, ahogyan a kortárs magyar zene működik, az teljesen más nézőpontból és alapról is elgondolható, vagy éppen elgondolható lenne. Ennek a más nézőpontnak a megtapasztalásához nekem el kellett utaznom többezer kilométerre keletre, és meg kellett ismerkednem egy – a miénktől – gyökeresen eltérő zenei alapokon álló közösség művészetével. A gyűjtésemnek tehát nem a tudományos jellege dominál, hanem maga az élmény: olyan közösségek megismerése, akik teljesen máshogyan képzelik el a zenét, mint én. Minél több információnk van arról, milyen eltérő –néha egymásnak ellentmondó – módokon képzelik el a világon a zenét, annál többet tudunk meg a saját zenénkről is. Tehát ezen különbözőségek tükrében megmutatkozik például a magyar zene egyedülálló volta is.”

BothMiklos_kina4

A most megjelenő anyag lemezbemutató koncertjére 2014. október 16-án, 20.00 órakor a CAFe Budapest Fesztivál keretein belül a Millenáris Teátrumban kerül sor. A koncert különlegessége, hogy a Both Miklós Folkside együttesen kívül fellépnek azok a Kínából érkező vendégművészek, akikkel Miklós kínai utazásai alkalmával ismerkedett meg, és akik a lemezen is hallhatók.

Jegyek a MÜPA jegypénztáraiban, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Közönségszervezésén, valamint a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál honlapján keresztül az alábbi linkre kattintva válthatók: http://www.cafebudapestfest.hu/program?id=62548