Art Market Budapest – egy csokorban a kortárs művészet

Megnyílt az Art Market Budapest 2014 nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár, Magyarország legnagyobb művészeti vására. Az alkotások sokszínűsége, a művészek egyedi látásmódjai izgalmas, magas színvonalú művészeti élményt ad a közönségnek és a szakértő látogatóknak egyaránt. Az Art Market Budapest egy nagyszerű találkozó a művészek, műgyűjtők, szakemberek és az érdeklődők számára, valamint kiemelten kezeli a fiatal galériákat, művészeket, akik a nemzetközi színtéren kevésbé ismertek.

2014-10-08 13.41.40

2014. október 9-12. között a budapesti Millenáris ad otthont az Art Market 2014 művészeti kiállításnak és vásárnak. Az idén közel 100 kiállító érkezett: Ausztria, Csehország, Horvátország, Írország, Kazahsztán, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, USA; mintegy 500 művész rendkívül komplex kiállítási anyagával mutatkoznak be.

2014-10-08 13.42.33

A szervezők négy részre osztották a kiállítást. A parkba érkezve a kiállítás sCULTURE szekciója köszönti a látogatókat látványos szabadtéri szobrokkal, megelőlegezve a további látnivalók izgalmát. Az épületbe lépve egy hatalmas, nyüzsgő művészváros tárul elénk. Kanyargós utcákról kisebb-nagyobb terekbe érkezünk, mindig újabb és más alkotásokat csodálva. A tér bármely pontjáról nézelődünk egy folyamatosan váltózó, izgalmas miliőben érezzük magunkat, ami fokozza a kíváncsiságunkat, érdeklődésünket.

2014-10-08 13.44.28

A „B” épület földszintjén az INSIDE ATR szekció a kereskedelmi galériákat vonultatja fel. Minden galériának van valami érdekessége, különlegessége. Többek között az idei év kiemelt standja Deák Erika galériája, ahol a progresszív hazai és nemzetközi művészet bemutatásával találkozhatunk. A Brody Art Yard galéria Anonymus projektjét hozta el. Tervük egyenlőséget kíván adni a befutott és a kezdő művészeknek azzal, hogy az alkotó kiléte csak a vásárlás után derül ki – az érzékek döntsenek. A Güler Sanat galéria egyik érdekes művésze az op-art alkotásairól híres Ahmet Günestekin, aki személyesen is jelen van.

2014-10-08 13.45.13

Az emeleten az Art Projects szekció non profit és vállalati gyűjtemények sorakoznak fel. Az Accademia di Belle Arti di Catania célja, hogy segítse a művészet szerepét kulturális, társadalmi és gazdasági tényezőként. Az Arte Lupier, Young Factory a fiatal alkotók népszerűsítését támogatja. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete – MAOE – a hivatásszerűen dolgozó és alkotó művészeket fogja össze. És még szemezgethetünk a galériák között, de a többieket maguk a tulajdonosok, művészek bemutatják az érdeklődőknek.

2014-10-08 13.48.52

Egy kis sétával átmegyünk a „D” épületbe, ahol az Art Photo Budapest szekció kapott helyett. Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. Marinko Sudak Gyűjtemény, Közép- és Kelet Európa legjelentősebb avantgárd művészeti magángyűjteménye. A Capa Központ különleges programmal – ami legyen meglepetés – mutatkozik be.  Még számos érdekesség fedezhető fel: új technikák, anyagok használata, valamint a fotóművészet új perspektívái.

2014-10-08 13.52.00

BERLinBUDAPEST – a vásár vendége és kiemelt témája:Berlin. A berlini fal lebontásának 25. évfordulóját ünnepelve ápoljuk a két ország kulturális kapcsolatát. Berlin színes művészi életét az Albrecht, a Digital Art Museum, Tammen & Partner, Whiteconcepts galériák, és a Berlin Selected Artists kurátori válogatásain keresztül mutatják be.

2014-10-08 13.52.53

Az egész kiállítás nagyon aktív és pezsgő, mint maga a művészvilág. Kicsit megpihenhetünk a MaxCity által alkotott sarkokban, pihenőhelyeken. Csatlakozhatunk egy kerekasztal beszélgetéshez, könyvbemutatóhoz, hogy még több adatot, vélemény kapjunk a kortárs művészet, galériák helyzetéről, terveiről. A vásár 70 kiegészítő programja növeli a szórakozás, kikapcsolódás élményét. Ezt látni kell, hogy átéljük a művészet szabadságát.

Cikk, fotó: Tombor Mónika

Kapcsolódó cikk: „A kortárs művészet a rólunk készült lenyomat” – ART MARKET BUDAPEST 2014

 

,