Tízezer ember vett részt a Bridging Europe fesztiválon – A művészeti fesztivál fókuszában jövőre Ausztria

Sikeresen, teltházas koncertekkel és programokkal nyitotta meg a koncertszezont a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar. A Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál jövőre is folytatódik. Németország után 2015-ben egy kisebb, ámde nagyon gazdag kulturális örökséggel rendelkező országé lesz a főszerep.

Tony Lakatos, Bridging Europe 2014, Művészetek Palotája - Fotó: Posztós János

Tony Lakatos, Bridging Europe 2014, Művészetek Palotája – Fotó: Posztós János

„Bontsuk le a nemzetek között lévő falakat, hogy mindenki békében élhessen a világon. Idealisztikusan hangzik, de ha eléggé akarjuk, együtt meg tudjuk csinálni” – ez volt az egyik legfontosabb üzenet azon a falon, amelyet a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) azért állított fel a Gozsdu udvarban, hogy az emberek ráírhassák, hol látnának szívesebben hidakat a minket elválasztó falak helyett. Van, aki „mosolygós Magyarországra” vágyik, más a fejünkben lévő falakat bontaná le. Olyan üzenő is akadt, aki békét kíván az egész világnak, mások a vallások között, vagy a hajléktalan és a gazdag emberek között építenének hidakat. Az egyik felirat pedig azt üzeni: a híd maga a szeretet.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája (Müpa) idei sikeres szezonnyitánya után jövőre is ebben a szellemiségben, lerombolva a falakat és megerősítve a hidakat, együtt rendezi meg a Bridging Europe művészeti fesztivált, amelyre idén az ingyenes programokkal együtt közel tízezer ember volt kíváncsi. A két szervező egy nagy európai ország, Németország után jövőre egy kisebb, de igen gazdag zenei és kulturális örökséggel rendelkező országot szeretne a fesztivál középpontjába helyezni, amely összeköti a keletet a nyugattal, és az északot a déllel. Így esett a választás Ausztriára.

Michael Wollní, Bridning Europe 2014, Művészetek Palotája - Fotó: Kotschy Gábor

Michael Wollní, Bridning Europe 2014, Művészetek Palotája – Fotó: Kotschy Gábor

Az üzenet és a cél jövőre sem változik, ahogy Fischer Iván fogalmaz, „mindent megteszünk azért, hogy az európai emberek többet tudjanak egymásról, közelebb kerüljenek egymáshoz, hogy ne csupán üres klisék éljenek bennük egymásról”. „Így tudjuk a közös, új erőre kapó Európát felépíteni, hiszen az európai kultúra ereje az itt élő népek kultúrájának egymásra hatásában rejlik, attól lesz gazdag és színes” – teszi hozzá Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

Forrás: Művészetek Palotája