Berlin legismertebb slágerei, német és magyar írólegendák a Müpában

Berlin aranykorának meghatározó dallamai, a legszebb német kuplék és slágerek csendülnek fel szeptember 12-én a Művészetek Palotájában. Az idén Németországot fókuszba állító Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál Berling Songs című estjén többek között Malek Andrea, Fullajtár Andrea és Falusi Mariann idézi fel a weimari varieték és lokálok világát, Marlene Dietrichtől Nina Hagenig. Szeptember 15-én pedig Terézia Mora, Ingo Schulze, Esterházy Péter, Bán Zsófia és Dragomán György osztják meg gondolataikat egy különleges német–magyar irodalmi esten.

Berlin Songs - Fotó: Nagy Attila

Berlin Songs – Fotó: Nagy Attila

Minden városnak vannak saját dalai, a kultikus berlini slágerek azonban azért is különlegesek, mert számos stílusban többféle kort idéznek fel, és meghatározó történelmi és társadalmi folyamatokra reflektálnak. A Berlin Songs huszonegy zeneszámon keresztül vezet végig minket a huszadik századon. A műsor nagyobbik része a húszas éveket idézi meg, amikor a várost áthatotta a tabukat döntögető erotika és művészet. A korszak nemzetközi csillaga Marlene Dietrich színésznő volt, aki az 1929-es Kék angyal címszerepével – amit a filmtörténelem egyik legtökéletesebb vamp figurájának megformálásaként tartanak számon – nemzetközi csillaggá lépett elő. A film legendás betétdala, az Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt egyik sora – „tetőtől talpig áthat a szerelem, mert ez az én világom, és semmi más” – akár a színésznő életének mottója is lehetne, hiszen hódításai között volt Jean Gabin, Ernest Hemingway, John F. Kennedy, Erich Maria Remarque és George Bernard Shaw is. A műsor másik emblematikus szerzeménye a második világháború alatt örökzölddé vált Lili Marleen. Érdekessége, hogy amikor a Harmadik Birodalom 1941-ben elfoglalta Jugoszláviát, a belgrádi rádióban ez a dal is felcsendült, ám az otthonuktól távol lévő katonákra olyan érzelmi hatást gyakorolt, hogy levették a műsorról, előadója, Lale Andersen pedig egy ideig színpadra sem léphetett. A katonák tiltakozásának eredményeként azonban visszakerült a lejátszási listába, sőt, minden este ezzel zárták a belgrádi adást.

Ingo Schulze - Fotó: Tobias Böhm

Ingo Schulze – Fotó: Tobias Böhm

A világháború körüli időszak másik csillaga Zarah Leander volt. A svéd származású ikon – bár a háború kitörésekor visszatért hazájába – Hitler egyik kedvenc színésznőjeként ismert, de bejárása volt a náci propagandaminiszterhez, Goebbelshez is. A mai napig sok kérdés vetődik fel személye kapcsán, vannak, akik kémnőnek tartják, mások náci szirénnek titulálják. Egy biztos, ő lett a germán nőideál, erőteljes fizikumát jól mutatja, hogy Berlinben egyik filmjének forgatásán statisztaként Hitler testőrségének tagjait öltöztették női ruhába. A műsorban elhangzó 1942-es Ich weiss es wird einmal ein Wunder gescheh’n (Tudom, egyszer majd csoda történik) című dala egy náci propagandafilm betétdala volt.

Természetesen a nyolcvanas évek sem maradhat ki a Berlin Songs válogatásából. A német zenei világ egyik legismertebb slágere a hidegháború-korabeli, tiltakozó hangvételű 99 Luftballons, amely 1983-ban első lett a nyugatnémet listán, majd egy évvel később a Billboard Top 100-as listáján a második helyig jutott. A Nena zenekar slágere „kilencvenkilenc szálló léggömbről” szól, amely az apokaliptikus katonai megtorlás indítását jelzik. A legendás német ikonokat és dalokat Czigány Judit, Egyed Brigitta, Falusi Mariann, Fullajtár Andrea, Malek Andrea, Nagy Dániel Viktor, Pavletits Béla és Uhrik Dóra keltik életre.

Esterházy Péter - Fotó: Stekovics Gáspár

Esterházy Péter – Fotó: Stekovics Gáspár

Szeptember 15-én a Fesztivál Színházban élőben is megtapasztalhatjuk, hogyan hat egymásra a német és a magyar irodalom, és azt is, milyen eleven kapcsolat lehetséges zene és költészet között. A Magyarországon is jól ismert Terézia Mora és Ingo Schulze Németországban is népszerű magyar írókkal, Esterházy Péterrel, Bán Zsófiával és Dragomán Györggyel beszélget majd. A magyar származású német írónő, Terézia Mora elbeszélései, regényei, drámái, hangjátékai a kegyetlenségről és az irgalomról, vagyis az emberi létezés kiszolgáltatottságáról szólnak. A Drezdában született Ingo Schulze novellái, regényei pedig a német rendszerváltás nagy krónikájaként olvashatók, míg újabb esszéi tükröt tartanak a késő kapitalizmus és a globalizáció társadalma elé. A német dalkincs emblematikus darabjai pedig – Schumanntól a Rammstein együttesig – a HANEM zenekar előadásában születnek újjá, kortárs költőink által írt szövegekkel . A Pelsőczy Réka rendezte estet Czakó Zsolt és Balogh Balázs háttérvetítése teszi teljessé.

Bridging Europe – Európai Hidak 2014: Németország
Berlin Songs
2014. szeptember 12., péntek, 20:00 Fesztivál Színház

Közreműködők: Czigány Judit, Egyed Brigitta, Falusi Mariann, Fullajtár Andrea, Malek Andrea, Nagy Dániel Viktor, Pavletits Béla, Uhrik Dóra

https://www.mupa.hu/program/berlin-songs-2014-09-12_20-00-fesztivalszinhaz

Literárium Extra, Bridging Europe – Európai Hidak: 2014 Németország
Volt egy álmunk – Német–magyar irodalmi sanzonest
2014. szeptember 15., hétfő, 19:00, Fesztivál Színház

Közreműködők: Terézia Mora, Ingo Schulze, Esterházy Péter, Bán Zsófia, Dragomán György, Dalos György, HANEM zenekar

https://www.mupa.hu/program/volt-egy-almunk-nemet-magyar-irodalmi-sanzonest-2014-09-15_19-00-fesztivalszinhaz

Forrás: Művészetek Palotája
,