„Szakmai szempontok alapján kinevezett embernek tartom magam”

2014-15-ös évadnyitó társulati ülését tartotta megy a Magyar Színház társulata szerda délelőtt. Őze Áron a színház vezetője beszélt az igazgató pályázatról, a színház elkövetkezendő hónapjairól, s átadták az Agárdy-emlékláncot is, amelynek idei díjazottja Holecskó Orsolya színésznő lett.

„Őszinte leszek veletek, hiszen mindig az voltam.” – kezdte meg beszédét Őze Áron a Magyar Színház igazgatója a szerdán délelőtt tartott évadnyitó ülésen. „Az elkövetkezendő két hétben születik meg a döntés a színház vezetőjének személyéről.” Mint az ismeretes Őze Áron az idei évben ismét leadta pályázatát a Hevesi Sándor téren álló színház igazgatói állására. A pályázati szakasz a végéhez közeledik, hiszen a pályázatokat leadták, s a bizottsági meghallgatáson is részt vettek már a jelöltek. „Elültettünk egy fát. Ez a fa nem száradt ki, hanem gyökeret eresztett. Most azt várjuk, hogy lombosodjon, s gyümölcsöt teremjen.” – utalt a vezető korábbi nyilatkozatára, miszerint a fenntartó minisztérium legalizálja azt a koncepciót, amelyet ő, s a társulat az elmúlt években életre hívott. „Szakmai szempontok alapján kinevezett embernek tartom magam, s szakmai kampányt folytatok. Ennek része a Csukás István-díj.” – folytatta a vezető. A Csukás István nevét viselő díjat augusztus végén alapította a teátrum igazgatója. „Amennyiben továbbra is én vezetem a színházat, el kell mondjam, nagyon kemény négy év vár ránk, hogy még inkább biztonságban tudjam a társulat jövőjét, s a színház működését!” – fejtette ki. A döntés megszületéséig pedig higgadt és felelős munkát kért a társulat tagjaitól.

Ezt követően Rácz Boriska Agárdy Gábor özvegye adta át az Agárdy-emlékláncot Holecskó Orsolya művésznőnek. 2006 óta az emlékdíjat évente egyszer, a Pesti Magyar Színház társulatának egy arra érdemes, 40 év alatti tagja kaphatja, akit a társulat művészei titkosan szavaznak meg. A díj, egy Agárdy Gábort ábrázoló, a díjazott nevét is feltüntető egyedi medál, nyaklánccal.

A díjátadás után két távozó kolléga Thuróczy Júlia, jelmezkivitelező és Farkas György világosító búcsúzását hallgatta meg a társulat, valamint a napokban a Rév Fülöp című készülő előadásának címszereplője, Ágoston Péter mutatkozott be. A társulat idei évben szerződött új tagja Gáspár Tibor.

Forrás: Magyar Színház