Színes Város: ismét tűzfalat avattak Budapesten

A jelenleg is zajló Színes Város Strongbow Budapest Fesztiválon a budapesti Kazinczy utcában újabb, a sorban a negyedik tűzfalat festették meg képzőművészek. A 100 m2 nagyságú tűzfal alkotói egyenesen Romániából érkeztek a Színes Város Csoport meghívására.

Fotó: Farkas András

Fotó: Farkas András

Az eredetileg építész Obie Platon 2000-ben kezdett el street-arttal foglalkozni (aki másodmagával együtt készítette a falfestményt), ma már bonyolult, elgondolkodtató munkákat alkot a festészetben és a szobrászatban egyaránt. Elsősorban Platón, a filozófus, illetve a román kultúra, a társadalom, a geometria és a filozófia inspirálja. Idővel kialakult öt eltérő stílusú karakter, amelyeket előszeretettel használ fel a rajzaiban, ezek az öt platóni formának felelnek meg: a tetraéder, a hexaéder, az oktaéder, a dodekaéder és az ikozaéder. A karakterek neve: Allan Dalla, Madame Mezzanine, Pop Prince, Qrip Tic, Lost Letter (föld, levegő, tűz, víz, éter).

A művész Kazinczy utcában található falfestménye – csak úgy, mint a Kertész utcai parkoló alkotói – a ,,Nagyváros vagy természet” ellentétpárt dolgozta fel, a színes Földanyát a merev szürke várossal ellentétben. A művész először járt Budapesten, ám alkotásában felsejlik például a Szabadság-szobor is.

Fotó: Farkas András

Fotó: Farkas András

A falfelületre nemcsak festettek, hanem egyúttal ez Budapesten a második olyan tűzfal, amely teljes körű hőszigeteléssel újult meg. – Kiemelten fontos számunkra, hogy egy tűzfalra ne csak fessünk, vagy vakoljunk, hanem egy itthon eddig nem alkalmazott módszerrel hosszú távú megoldást is kínáljunk arra, hogy miként lehet egy tűzfalat ténylegesen megóvni – mondta el Flór Péter, a Színes Város főtitkára. Az első ilyen felület Budapesten a fesztivál második helyszíne volt a Dob u. 38-ban, amely augusztus 15-e óta látható.

A művész tumblrje: http://obieplaton.tumblr.com/about

Forrás: Színes Város