A klasszikus mesék hősei fellázadnak – A Játékkészítő

Szeptember 3-án a Hotel Gellért Zenetermében meséltek a sajtó képviselőinek az alkotók és a szereplők arról a magyar színházban egyedülállónak mutatkozó zenés akciómeséről, amelynek előkészületei megkezdődtek, és a karácsonyi ünnepkör után debütál A Játékkészítő címmel.

A Játékkészítő sajtótájékoztató 2014. szeptember 2. - Fotó: Kaunitz Miklós

A Játékkészítő sajtótájékoztatója 2014. szeptember 3-án a Hotel Gellértben – Fotó: Kaunitz Miklós

A Broadway szuperprodukcióit idéző – de minden elemében hazai – színházi előadás létrehozására és bemutatására szövetkezett számos filmes-, színházi-, zenei és televíziós produkciókból ismert alkotó és tucatnyi kiváló színész és énekes. A rendkívül látványos, egyedi színházi élménynek ígérkező nem állandó darab előadásait december 27-28-29-30-án a nemsokára átadásra kerülő Tüske csarnokban láthatja majd a nagyközönség.

A sajtótájékoztatón megjelent a darab ötletgazdája és producere Illés Gabriella és a forgatókönyvíró Divinyi Réka mellett szinte az egész stáb és a leendő szereplők is..A mű dallamait Rakonczai Viktor, a dalszövegeket Orbán Tamás írta. A színház rendezője Magács László. A készülő alkotás művészeti vezetője Szabolcs János, a fotósa Éder Krisztián.

Alföldi Róbert, Oroszlán Szonja, Szabó Győző - A Játékkészítő sajtótájékoztató 2014. szeptember 4. - Fotó: Kaunitz Miklós

Alföldi Róbert, Oroszlán Szonja, Szabó Győző – A Játékkészítő sajtótájékoztatója 2014. szeptember 3-án a Hotel Gellértben – Fotó: Kaunitz Miklós

Az alkotóknak sikerült parádés előadógárdát is összeállítani. A címszerepet Alföldi Róbert alakítja, de szerepet kapott Pokorny Lia, Bereczki Zoltán, Oroszlán Szonja, Hajdu Steve és Szabó Győző, Herrer Sára, Klem Viktor, Bán Bálint, Kovács Ádám is. A színészek mellett szerepet kapott a zenei élet teréről ismert Nagy Feró, Radics Gigi, Király Viktor és testvére Király Linda is. Az előadásokon az előadókat a Magyar Virtuózok Kamarazenekar 40 fős csapata fogja kísérni. A darab olyan interaktív élményt nyújt a család minden tagjának – generációtól függetlenül – amelyből minden néző olyan mértékben veszi ki a szerepét, amilyenben szeretné. Aki úgy dönt beérheti a vizuális és lelki élménnyel, de interaktív részek is előfordulnak majd, sőt a történet kimenetelét is befolyásolhatja a közönség akarata.

legenybucsu-sajtotajekoztato-2014-junius-2-foto-toth-viktoria

A történet kiindulópontja az , hogy a mai modern mesevilág hőseinek csillogó reklámvilágát „megirigylik” a klasszikus mesék olyan hősei, mint Piroska vagy Jancsi és Juliska. Újra népszerűek szeretnének lenni ők is, ezért vándorútra indulnak, hogy visszahódítsák a gyermekek és a gyermeklelkű felnőttek szívét. Olyan hősök ők, akik még tudják azt az alapvetést, hogyha hiszünk az igazunkban és nem adjuk fel az álmainkat minden célunk elérhető. Fontos ez hiszen a klasszikus a mesék történetei – a hagyomány és a tudás hordozóiként – nem csak példát mutatnak nekünk hallgató/olvasóknak, de vigaszt és bátorítást adnak, és sok esetben arra is képesek, hogy bizonyos lelki és fizikai fájdalmakat enyhítsenek iránymutatásukkal. Alapvetően nem az a baj, hogy a XXI. századi mesehősök alakja és formája – és a mögöttük felépülő médiahatalmak fogyasztásra buzdító eszközei – mások, mint a klasszikus mesehősöké, de sok esetben pont ez: a példaérték hiányzik. Ezt az űrt is pótolhatja ez a színházi élmény olyan módon, hogy a mai kisdedek és szüleik, nagyszüleik mesehőseit egy mondanivalóval is felruházott látványos, zenés, táncos és cirkuszi elemekkel is felépített világba helyezi.

Bereczki Zoltán, Pokorny Lia, Nagy Feró, A Játékkészítő sajtótékoztató, 2014. szeptember 4. - Fotó: Kaunitz Miklós

Bereczki Zoltán, Pokorny Lia, Nagy Feró – A Játékkészítő sajtótájékoztatója 2014. szeptember 3-án a Hotel Gellértben – Fotó: Kaunitz Miklós

A sajtótájékoztatón résztvevő szereplők (is) gyermeki igazgatottsággal várják a novemberben kezdődő próbákat. Kiderültek olyan személyes „titkok” is, hogy Alföldi Róbert még soha nem szerepelt kimondottan gyerekközönség előtt. Szabó Győző játékkészítő szakmával is rendelkezik. Pokorny Lia pedig büszkén vállalja, hogy ő igenis felnőtt, csak gyermeke mellett éli meg újra a gyermekkort és lelkének gyermeki aspektusait. A zenei blokkokban pedig a Király testvérek saját dalokkal is készülnek.

Az izgalmas látványvilágot ígérő előadás karácsony után debütál, a nemsokára átadásra kerülő Tüske Csarnokban. Nem állandó előadásról van szó. Első körben december 27-28-29-30-án tervezik bemutatni a közönségnek, amelyekre a jegyek már most kaphatóak.

A Játékkészítő sajtótájékoztatója 2014. szeptember 4-én a Hotel Gellértben - Fotó: Kaunitz Miklós

Király Linda, Király Viktor, Hajdu Steve – A Játékkészítő sajtótájékoztatója 2014. szeptember 3-án a Hotel Gellértben – Fotó: Kaunitz Miklós

A Játékkészítő nem csak színházi élményként különleges, hiszen speciális jegyekkel is készülnek a szervezők. A “Varázsjegy” birtokosa egy különleges élmény részesévé válik az előadás során, a “Csodajegy”-et választók – a főhősök segítőiként – hatással lesznek a darab cselekményére. A “Titokjegy” tulajdonosai az előadás megtekintése mellett egy különleges “Mese ajándékcsomag” birtokosai is lesznek. Ez a csomag olyan élményeket biztosít, amely lehetővé teszi, hogy a megélt csoda ne csak egyszeri élmény maradjon a tulajdonosának.

A Játékkészítő sajtótájékoztató 2014. szeptember 2. - Fotó: Kaunitz Miklós

A Játékkészítő sajtótájékoztatója 2014. szeptember 3-án a Hotel Gellértben – Fotó: Kaunitz Miklós

Az akciómese zenei anyagát a Warner Music jelenteti meg, a dalokból az első hangfelvételt hamarosan megismerheti a nagyközönség.

Az előadás jegyértékesítési partnere a Jegy.hu

A produkcióról további információkat a www.ajatekkeszito.hu weboldalon tudhatunk meg.
https://www.youtube.com/user/tulipantunderprod

Szerkesztette: Tóth Judit Nikoletta
Fotó: Kaunitz Miklós