Vers, zene, tűz – méltó ünneplés Zalán Tibornak

A 60. születésnapja alkalmából egy nagyszabású gálaműsorral kedveskedett a Békéscsabai Jókai Színház a József Attila-díjas Zalán Tibor költő, író, drámaíró, dalszövegíró és pedagógusnak, a színház dramaturgjának.

Zalán Tibor

Zalán Tibor

Benke Ált. Iskola diákjai

Benke Ált. Iskola diákjai

A gyönyörű Szarvasi Vízi Színházban a nagy hideg ellenére számos barát és tisztelő gyűlt össze az eseményre. Az est házigazdája a Kossuth-díjas zenész, Huzella Péter volt, annak apropóján, hogy az ünnepelt alkotótársa, sőt gyerekkori barátja. „Mondd el, hogy mi az a barátság” – csendült is fel nyitányként, s a dal végére Huzella Péter már el is érzékenyült. Ez nem volt akadálya annak, hogy pár közös szerzeményt eljátszanak az erre az alkalomra összeállt zenekar tagjai, olyan zenészek, mint Jenei Szilveszter, Huszár Mihály, Okos Gergő, valamint  Gábor Anita és Spergel Anna színészek.

Elek Tibor a Bárka főszerkesztője

Elek Tibor a Bárka főszerkesztője

Kara Tünde

Kara Tünde

A Bárka folyóirat főszerkesztője, Elek Tibor is hosszasan méltatta a lap és Zalán régi, szoros kapcsolatát, majd a Bárka online szerkesztője, Farkas Wellmann Éva köszöntötte szavalatával Zalán Tibort. A Jókai Színház művésze, Tege Antal, az erre az alkalomra írt Kiss Ottó költeményt adta elő nagyszerűen, de maga az ünnepelt sem úszta meg, hogy a saját, Szieszta című versét felolvassa. További Zalán költeményekkel Kara Tünde, Liszi Melinda és Gulyás Attila is képviselte még a Jókai Színházat, valamint a szarvasi Benka Gyula Általános Iskola diákjai is aranyos színházi hangulatot teremtettek, s ezzel tisztelegtek.

Huzella Péter és zenekara

Huzella Péter és zenekara

Huzella Júlia és Huzella Péter

Huzella Júlia és Huzella Péter

Huzella gyermekével, Huzella Júlia színművésszel, valamint Gábor Anitával is duettezett. Ez utóbbi, pikáns hangvételével forrósította a hangulatot, majd igazi tűz is gyúlt! Ugyanis az Európa-bajnok íjászok, Fabulya Attila és Fabulyáné Kovács Tímea tüzes íjakat lőttek a színpad mögött a Körös vizébe, mialatt a Viking dalt játszották, ami szintén tüzes víz (pálinka) inspirációjából született.

Zalán Tibor és Fekete Péter

Zalán Tibor és Fekete Péter

Zalán Tibor

Zalán Tibor

Aki azt hinné, hogy ezek után már nem lehetett fokozni a hangulatot, az téved. Következett Fekete Péternek, a Jókai Színház igazgatójának köszöntője és ajándéka. Egy csónakban lévő „könyvtortát” húzott át a közönség segítségével a Holt-Körös túloldaláról: Zalán Tibor hat drámája, egy különleges kötetben. Meghatódva, színháztörténeti pillanatnak nevezte a történteket Zalán, ugyanis még nem fordult elő, hogy valakinek a színháza egy ilyen exkluzív kiadással kedveskedjen a munkatársának.

Természetesen az igazi torta és a pezsgő sem maradt el. Remek hangulat, méltó ünneplés. Éljen még sokáig Zalán Tibor!

Ragány Misa
Fotó: Nagy Attila
Forrás: Békéscsabai Jókai Színház