A magányos dervis tánca – Könyvbemutató lesz Vácon

A magányos dervis tánca címmel 2014 nyarán jelent meg Pápay Eszter újabb kötete, amely akár egyperces novellák gyűjteményének is tekinthető. Többségük egy elvarázsolt, érzékek feletti  vagy időben és térben távoli  – ugyanakkor  nagyon is valós világba viszi el az olvasót.  A legendák földjére, az emlékek ösvényére,  vagy éppen a szobában álló ódon ruhásszekrény mélyére. A groteszk humor és az irónia éppúgy megtalálható a kötetben, mint a leggyengédebb érzelmek – egy interjúban így vall könyvéről az írónő, aki először gyermekkorában vette kézbe a tollat.

maganyos dervis2

A könyvbe zárt történetek egy része szándékosan tér vissza az egyszerűséghez, a “naiv” tisztasághoz, más részük pedig szánt szándékkal íródott úgy, hogy visszatükrözze a megbomlott harmóniát. A szimbólumokban gazdag novellák  több síkon is értelmezhetők; így mindenki megtalálhatja benne azt a lényeget, ami számára befogadható. Ami  épp róla szól. Ami őt szólítja meg. Ami neki segít. A “dervisek könyve” –  melynek egyik központi témája a saját falai árnyékában élő ember – filozofikus jellegű szórakoztató olvasmányként éppúgy szolgálhat, mint léleképítő irodalomként.   Az írások egy része a terápiás gyakorlatban is nagyszerűen vizsgázott, ezáltal a különféle alternatív módszerekkel foglalkozó segítők eszköztárában szintén megállja a helyét. De a kötet által bizonyos értelemben  bárki önmaga “terapeutája”  lehet, hiszen a novellák felismerésekkel és megértéssel, megerősítéssel és útmutatással is szolgálhatnak a különféle élethelyzetekben és lelkiállapotokban.

Az Unio Mystica Kiadó gondozásában megjelent könyv nem csak tartalmában, hanem külleme megjelenésében is tükrözi a meglehetősen sokoldalú szerző, Pápay Eszter alkotói tevékenységét, hiszen a könyve borítóján látható illusztráció is az ő keze munkáit dicséri. Az eredetileg tanári diplomával rendelkező írónő televíziós újságírói végzettséget és sprituális terapeuta képesítést is szerzett. Ezek után a Károli Gáspár Református Egyetemen pszichológiai tanácsadó szakon is szerzett egy diplomát. A több nyelven beszélő Pápay Eszter saját bevallása szerint a mai napig is használja minden tanult, illetve az életben gyakorolt szaktudását, ha nem is feltétlenül mindig abban a formában, ahogy az törvényszerű lenne.

A könyv megjelenése kapcsán író-olvasó találkozó lesz a váci Madách Imre Művelődési Központban 2014. szeptember 5-én, pénteken 18 órától. A kötetet Kiss Balázs Kunó spirituális író mutatja be. A könyvbemutatón közreműködik: Pápai Erika Jászai Mari díjas színművész. Minden érdeklődőt várnak.

Forrás: Madách Imre Művelődési Központ