Állandó és időszaki kiállítások szeptemberben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum magyar kereskedelmi v
1036 Budapest, Korona tér 1. (volt Dugovics Titusz tér)
Tel.: 375-6249
E-mail: mkvm@iif.hu
Web: www.mkvm.hu
Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum
Nyitva: keddtől vasárnapig, 10-18 óráigkultea
Múzeumi belépőjegy:
800 Ft/teljes árú
400 Ft/diák és nyugdíjas
1500 Ft/család

Kiállítások

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK
 „A jó kalmár a világ jótevője” – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből
A múzeum 2013 júniusában nyitotta meg kereskedelemtörténeti állandó kiállításának első felét, melyben a pesti vásárok, a szakoktatás története és az első szakboltok, a fűszer és csemege üzletek, valamint a 20. század eleji utcák és trafikok világa került bemutatásra.
Január 21-én nyílt meg a kiállítás második fele további szakboltokkal: Stühmer csokoládébolt, papír-írószer üzlet és vasbolt várja a látogatókat. Az érdeklődők megismerkedhetnek az áruházak színes világával – a Párisi Nagy Áruháztól a Corvin Áruházig. Megjelenítünk a magyar kereskedelem életében olyan fontos szerepet betöltő intézményeket és eseményeket is, mint a Hangya Szövetkezet, vagy az államosítás. A tárlat a szocialista kereskedelem bemutatásával zárul, KÖZÉRT üzlettel, Állami Áruházzal és korabeli kirakatokkal.

„Nekem soha nem volt otthonom…” –  Krúdy Gyula budapesti életének színterei
A kiállítás Krúdy hajdani szegényes, óbudai lakásának két szobájában várja a látogatókat, ott, ahol az író élete utolsó három évét töltötte, s ahol meghalt. Az egyikben az albérleteket, olcsóbb vagy jobb szállodákat, átmenetinek bizonyult polgári otthonokat mutatjuk be, amelyek a fővárosba költözésétől, 1896-tól 1933-ig keretet adtak a hétköznapjainak. A másikban pedig azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket szeretett, törzsvendégként látogatott, és műveiben is megörökített.

Reklámtáblák
A tárlat a múzeum kereskedelmi gyűjteményének eddig kevésbé ismert zománctárgyait és tábláit mutatja be a dohányzás, az ital, az élelmiszer, a vegyes iparcikk, a biztosítás és a feliratos táblák témaköréből. Az NKA pályázatán nyert pénzből gyarapított gyűjtemény méltó helyet kap a múzeum állandó kiállításaként.

Látványraktár
Ritkán, vagy már egyáltalán nem használt kereskedelmi és vendéglátós tárgyak sora várja az érdeklődőket. Tematikus egységekben, tizenhét vitrinben ismerkedhetnek meg a két szakma érdekességeivel. Bolti segédeszközök, régi árucikkek, reklámtárgyak, különleges dobozok, a király tejszínes üvege az egyik tároló sorban; táncrend, csizmahúzó, bajusz-sütővas, sörszámláló, krampampulis pohár, homárvilla a másikban. Tanulni, vagy csak gyönyörködni vágyik? Kerüljön beljebb!

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK
A szépség és a reklám – A női ideál alakulása a 20. század első felében
2014. március 20. – 2014. május 31.
MEGHOSSZABBÍTVA NOVEMBER 16-IG!
Az öt évtizedet bemutató divat- és reklámtörténeti kiállítás a nők reklámozásban betöltött szerepét szemlélteti a múzeum gyűjteményének kevésbé közismert darabjaival. A tárlat 1900-tól az 1940-es évek végéig tekinti át a változó divatirányzatokat, egyúttal alkalmat ad a női szépségideál és a divat változásának nyomon követésére a huszadik században. Az egyes korszakok hangulatát és életérzését enteriőrök, fotómontázsok, korabeli ruhák, cipők és egyéb kiegészítők segítik felidézni.

„Horgony”-t fel! – Egy kő építőkocka története
2014. szeptember 4. – 2014. október 26.
Az Richter-féle „Anker” kő építőkockák a korabeli játékvilág legmagasabb minőségét képviselő elemeként, kereskedelmi forgalmazásuk pedig az üzleti élet valamennyi fogását felvonultató jelenségként robbant be a német, majd az egész európai piacra a 19. század végén. Magyarországon szintén minden magára valamit is adó polgári család gyermeke ezzel pallérozta kézügyességét és elméjét. Ezt kérték és kapták karácsonyra, pedagógia eszköz és státuszszimbólum volt egyszerre. Joggal vívott ki magának ilyen rangot, mert mind külalakját, mind elmésségét és gyakorlatiasságát tekintve tökéleteset alkottak, akik létrehozták és piacra dobták. A gyerekek (és a felnőttek is) pedig csak szerették, és szeretik ma is. Csodáljuk meg és próbáljuk ki!

Ellenfény – Válogatás Bágya Ferenc természetfotóiból
2014. szeptember 17. – 2014. október 26.
Bágya Ferenc természetfotói az évszakok változását, az élet körforgását és az örök hitet és bizalmat tárják elénk.  A növényeknek, az állatoknak és az embereknek a tájban, egymásban és Istenben való ölelkezését a szakralitás olyan éteri és mégis materiális magasztossága jellemzi, ami a hit nélkül élő embert is elgondolkodtatja és megérinti. Az egyszerű és egyszeri szépség, a nyers és lenyűgöző valóság, valamint a teljesség tökéletessége sugárzik mindenből, az Alkotóból és az alkotott világból. Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó kiállítás.

A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!
Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum