Pósa bácsi meséi elevenednek meg a szentendrei Skanzenben

A gömör vármegyei, radnóti születésű Pósa Lajos (1850 – 1914) költő és hírlapíró, a magyar szellemiségű gyermekirodalom megteremtője meséiből kaphatnak ízelítőt azok, akik augusztus 20-án a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba látogatnak.

Pósa Lajos – Pósa bácsi – nevéhez felnőtteknek szóló számos verseskötet, 800 dal és több mint 50 kötetnyi gyermekvers fűződik. Benedek Elekkel együtt ő indította el koruk legnépszerűbb, gyermekeknek szóló, irodalmi értékű sajtótermékét, Az én újságom című lapot – mondta Kecskés Noémi, a szentendrei Skanzen sajtóreferense.

Pósa bácsi munkásságába, vallásos és hazafias történeteibe a Skanzen észak-magyarországi falu tájegységének portáin “kukkanthatnak be” az érdeklődők az ünnepen. A nemesradnóti lakóházban délelőtt 10 órától mesét mondanak a gyerekeknek, és bábelőadás, valamint mesejáték is szórakoztatja majd a közönséget – ismertette a sajtóreferens.

A hamar híressé vált egykori gyermeklap, Az én újságom A gyermekújságok fejlődése napjainkig című fotókiállítás keretében “mutatkozik be”, de az egész napot átszövi a gyerekeknek oly kedves mese és játék. A vállalkozó kedvűek a tematikus útvonal bejárásával megtudhatják, milyen volt a gyermekélet régen a falvakban, és közös játékkészítésbe is bevonják a szervezők a családokat. A legkisebbeknek és kísérőiknek a “ringatóban” zenés-mondókás foglalkozásokat tartanak, míg a nagyobbakat az ÖKO játszóházban Lim-Lom – és Répa úr meséivel szórakoztatják – sorolta Kecskés Noémi.

A játékudvarban a karikahajtás, gólyalábazás és gúzsdobálás kipróbálása közben még a felnőttek is garantáltan gondtalan gyermekké válhatnak, és a körhinta, a színező sarok, a gyermekviselet- és esküvői fejdíszpróba is bizonyára nagy sikert arat majd. A hívek a mándi református templomban hálaadó istentiszteleten vehetnek részt szerda délelőtt – tette hozzá a szentendrei Skanzen sajtóreferense.

Forrás: MTI
,