Ghymes, Csakazértis szerelem, Illényi Katica, L’art pour l’art Társulat – Őszi Művészeti Hetek Vácott idén is

Az elmúlt időszakra jellemző változékony időjárás alapján úgy tűnhet, hogy megérkezett az ősz, azonban hivatalosan van még néhány nyári nap. Többen viszont már jó ideje az őszi hónapokra készülnek. A váci Madách Imre Művelődési Központ munkatársai a nyár eleje óta azon tevékenykednek, hogy mindenki megtalálja a kedvére való programot a kulturális centrumban. Az immáron tizenegyedik alkalommal megrendezendő Őszi Művészeti Hetek már szeptember első hétvégéjén kezdetét veszi.

Illényi Katica

Illényi Katica

A közönség igényes szolgáltatásáról ezúttal is változatos műfajú programokkal gondoskodnak a szervezők. A kínálatba szerepelnek könnyű- és komolyzenei koncertek, kiállítások, családi programok, de táncszínházi és irodalmi esttel is várják az érdeklődőket.

A szeptember elejétől november végéig tartó eseménysorozatnál most is nagy hangsúlyt kapnak a jeles évfordulók, világnapok, valamint „csak” a magyar kulturális életben megtalálható emlékezetes dátumok is. Az Idősek Világnapjáról és a Zene Világnapjáról (mindkettő október elseje), a Magyar Festészet Napjáról (október 18.), valamint a Magyar Operett Napjáról (október 24.) is megemlékezik az intézmény. Az Idősek Világnapja apropóján az RTL Klubon több, mint egy évtizede futó hazai napi sorozatból országos ismertségre szert tett színész, Tihanyi Tóth Csaba alapította Tihanyi Vándorszínpad előadásában népszerű operett melódiák és magyar nóták hangoznak el látványosan szerkesztett előadásban. A Zene Világnapját Yehudi Menuhin világhírű kezdeményezésére és javaslatára 1975-től minden év október elsején ünnepeljük. Ennek kapcsán a Liszt-díjas hegedűművész és énekes, Illényi Katica látogat városunkban. Zenei estjén hallhatók lesznek a legismertebb világslágerek, valamint a klasszikus hegedűirodalom gyöngyszemei, Edith Piaf sanzonjai, de Máté Péter és Ennio Morriccone szerzeményei is. A művésznő előadásai során szinte észrevétlenül lép át műfajból műfajba, jazz-ből a klasszikusba, a szvingen, a gospelen és a sanzonon keresztül a filmzenék világába repítve közönségét. Zongorán kíséri: Bundzik István, a Miskolci Zenei Konzervatórium tanszékvezető tanára.

Ghymes

Ghymes

Megemlékeznek továbbá a Magyar Operett Napjáról, amit hivatalosan október 24-én tartanak. Kálmán Imre ugyanis ezen a napon született, míg másik jeles operettszerzőnk, Lehár Ferenc e napon távozott az élők sorából. A műfaj elkötelezettjei 2002-ben határoztak úgy, hogy e nap a magyar operetté. Idén – mint azt az intézmény munkáját több, mint egy évtizede igazgatóhelyettesként irányító Szabóné Laczi Saroltától megtudtuk – Oszvald Marika, Bódi Barbara, Kurkó József és Vác város díszpolgára, Kalocsai Zsuzsa prezentálásában csendülnek fel olyan közismert melódiák, mint a Te rongyos élet, a Jaj, cica, a Hajmási Péter, a Cintányéros cudar világ, a Délibábos Hortobágyon, valamint a Szép város Kolozsvár. A gálaest elmaradhatatlan részét képezik a csodás kosztümök és a zenekari kíséret.

Már-már hagyományosnak mondható az is, hogy kiállítással tisztelegnek a váci kultúra központjában a Magyar Festészet Napja előtt. Bráda Tibor festőművész és néhány lelkes, művészetet kedvelő, „civil” ember kezdeményezésére 2002-től, minden év október 18-án, Szent Lukács, a festők és az orvosok védőszentjének névnapján ünnepelik hazánkban a festőművészeket. Vácott ehhez kötődve nyílik meg a budapesti Artézi Galéria művészeinek kiállítása. A Magyar Festészet Napjáról történő megemlékezés – akárcsak tavaly – most is részét képezi a már harmadik alkalommal megrendezendő Erdélyi Napok eseményeinek. A Madách Imre

Művelődési Központ 2014-ben is az Erdély Barátainak Közhasznú Egyesületével együttműködve szervezi meg az idén várhatóan már három naposra bővülő programot, amelynek keretében közös koncertet ad a Korondi Fúvósegyüttes és a Váci Ifjúsági Fúvószenekar, továbbá fellép a Tallabille zenekar, de lesz erdélyi gasztronómiai bemutató is. A még alakuló, bővülő rendezvénysorozatot a Nemzeti Kulturális Alap háromszázezer forinttal támogatta – tájékoztatott az igazgatóhelyettes.

Váci Harmónia Kórus

Váci Harmónia Kórus

Szintén egy megkezdett tradíció folytatásaként említhetjük az immáron ötödik alkalommal megrendezendő kórustalálkozót, amelyen idén november közepén a Nagymarosi Női Kar, a váci Vox Humana Énekkar, a Serenus Kórus, a Váci Harmónia Kórus, és a dunaújvárosi Viadana Kórus működik közre. A folyamatos zenei ismeretterjesztést célzó találkozó a Közigazgatási és Igazságügyi Hivataltól pályázat útján nyert támogatásból valósulhat meg. A helyi és környékbeli kulturális élet szereplőinek, művészeti csoportoknak mindig igyekszik teret adni a váci Madách Imre Művelődési Központ, így természetesen az Őszi Művészi Hetek műsorának összeállításakor is gondoltak erre. Hangversenyt ad a több, mint hetvenöt éve fennálló váci Vox Humana Énekkar, illetve a nemzetközi fesztiválokon is sikeresen szereplő Hortus M. Singers együttes. Utóbbi formáció vezetője a Vácott élő zeneszerző, Bogár Imre harminc esztendeje készített egy zeneművet, amelynek ihletője a Babits Mihály tollából évtizedekkel ezelőtt megszületett bibliai Jónás próféta története volt. 2013-ban elkészült a Jónás Könyve oratórium „a capella” változata. Ezt mutatják be idén ősszel. A Katáng zenekar: Adorján tortája című koncertje pedig a hagyományos, október végén tartandó, kézműves foglalkozásokkal, táncbemutatókkal tarkított Családi napot zárja majd. A Dónusz Katalin énekművész és Kovács Róbert színművész vezette Parlando Színház Kulturális Egyesület társulata tavasszal több alkalommal is teltház előtt játszotta a Valahol Európában című előadását. Azzal büszkélkedhet a csoport, hogy amatőr társulatként utoljára kapta meg a darab játszási jogát a szerzőktől. A sikeren felbuzdulva az őszi hónapokban is műsorra tűzi a művelődési központ az I. világháború idején játszódó művet.

Az I. világháború kitörésének évében, éppen száz esztendeje, 1914-ben született két kiváló színművész, az alacsony termete ellenére is a legnagyobb nevettetők sorába tartozó francia komikus, Louis de Funes és a hazai színjátszás egyik meghatározó dívája, Tolnay Klári. Kettejük emléke előtt tisztelegve négy-négy filmet láthat a publikum a Filmklub keretein belül. A csendőr és a csendőrlányok, a Jákob rabbi kalandjai, a Horgász a pácban, a Fantomas, valamint a Kölcsönkért kastély, a Meseautó, a Fűre lépni szabad és a Katyi című filmek tekinthetők meg október és november csütörtök estéin. Tolnay Klárira emlékezve ezenkívül Vácra érkezik a művésznő szülőhelyén, Mohorán látható állandó kiállítás dokumentumainak legjava. Filmvetítések egyébként a harmadik Váci Ifjúsági Napok részeként is láthatóak lesznek. Természetesen a mai tizenéveseket érdeklő, az elmúlt években bemutatott sikerfilmek szerepelnek a repertoáron. A Váci Diákönkormányzattal közösen szervezendő kétnapos rendezvényen lesznek koncertek és előadások is. Szabóné Laczi Sarolta elárulta, hogy az eseménysorozat sztárvendége a Magashegyi Underground nevű formáció lesz.

Tolnay Klária

A nemcsak a fiatalabb korosztályt érdeklő könnyűzenei koncertek tekintetében mindenképpen megemlítendő, hogy a több, mint három évtizede fennálló, egyedi hangzásvilágot teremtő Ghymes együttes, valamint az egykori Prognózis együttes meghatározó egyénisége, a hatvanadik születésnapját 2015-ben ünneplő Vörös István is koncertet ad Vácott az őszi hónapokban. A könnyű zenével párosított színházi produkció sem hiányozhat a kínálatból. A tavasszal bemutatott Csakazértis szerelem című musical az Első Emelet együttes dalaira és munkásságára emlékezteti azon, a fiatalságukat az 1980-as években töltött, ma már meglett családanyákat- és apákat, akik a könnyűzene szerelmesei. Az együttes énekese, Patkó Béla, vagyis Kiki mellett Hűvösvölgyi Ildikó, Mikó István, Keresztes Ildikó, Sasvári Sándor, Boros Zoltán, Rárós Anita és Csere László is szerepel a darabban, amit a váciak is megtekinthetnek. Az országosan ismert művészek sorát gazdagítja a Rouge című előadásával a Botafogó táncegyüttes, valamint Hegedűs D. Géza, Barbinek Péter és Lukács Sándor, akik a Sabbathsong Klezmer Banddal közösen Vácott is bemutatják Dávid király zsoltárait klezmerbe öltöztetve.

Ugyancsak találkozhat a közönség Kulka Jánossal, aki már lassan „törzsvendégnek” számít azokon a zenés irodalmi estéken, amelynek összeállításában oroszlánrészt vállal a Vácott élő író, újságíró, Matkovich Ilona. A november végén bemutatandó est címe: A tökéletes férfi. Kulka János mellett Sándor Erzsi, Szaniszló Judit és a Váci Harmónia Kórus lép színre. A minden bizonnyal elgondolkodtató, ugyanakkor szórakoztató program remek kikapcsolódást és jókedvet hoz a nézőtéren ülőkre. Jókedvről és kacagásról gondoskodik továbbá a L’art pour L’art társulat. Az angol adszurd humor magyarországi képviselőiként említhető négyesfogat a legutóbbi produkciójával, a Postás megeszi a leveleket című estjével ígér garantáltan felhőtlen kikapcsolódást és önfeledt, szüntelen nevetést.

A váci kulturális intézmény névadója, Madách Imre százötven évvel ezelőtt, 1864-ben hunyt el. Az évforduló kapcsán október 3-án nyílik kiállítás Farkas András festőművész illusztrációiból, amelyeket Az ember tragédiája című drámai költeményhez készített a művész. A kiállítás megnyitását az Ember tragédiája című alapján készült, Jankovich Marcell nevével fémjelzett film levetítése követ. A programok szervezésében a Madách Imre Gimnázium is aktív szerepet vállal. A film felvezetéseként előadnak egy produkciót, valamint az oktatási intézmény által hirdetett rajzpályázatra érkező alkotásokból összeállítandó tárlat megnyitóján is szerepelnek.

lar

L’art pour l’art Társulat

Az igazán sokszínű és változatos őszi fesztivál programjaira belépőjegyek a Madách Imre Művelődési Központ jegypénztárában augusztus elsejétől kaphatók! A jegyárak meghatározásánál most is fontos célkitűzés volt a megfizethetőség. Az őszi kínálatot részletesen tartalmazó ingyenes programfüzet már beszerezhető az intézményben.

Őszi Művészeti Hetek – 2014. szeptember november – Madách Imre Művelődési Központ

Forrás: Madách Imre Művelődési Központ