Közön(s)ség az alkotásban – ArtZone – Sziget Fesztiválköztársaság, augusztus 11-18.

A Sziget legészakibb sarkában megpihenhet és alkothat, gondolkozhat a zenétől már „megfáradt” sziget közönség. Sziget a szigeten, ahol minden nap kiállítások, workshopok és filmvetítések várják az érdeklődőket délelőtt 11 óra és éjfél között.

Sziget ArtZone - Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Sziget ArtZone, 2014 – Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Túlzás nélkül – legalábbis számomra – a Sziget legvarázslatosabb helyszíne. Minden adott az önkifejezés kipróbálásához. Festés, fotózás, filmezés, videózás, formázás vagy egyszerűen a nézelődés, a kiállított alkotások megtekintése is a program része lehet. De ha jógázni vagy csak egyszerűen pihenni – esetleg hintázni – támad kedve az ide betérőknek, azt is lehet. Aki a művészet elméletét szeretné jobban megismerni vagy tapasztalatokat cserélni, itt azt is meg lehet tenni. A képzőművészeti ág mellett iparművészeti próbálkozások is tested ölthetnek. Egyedül, barátokkal vagy a családoddal egyaránt.

kozep-europai-tancszinhaz-tanc-ter-kepek-fotok-galcsik-gyorgy

A művészeti zóna közepén található az óriás installáció, amelyet a fesztivál második éjszakáján – a nulladik napon – a Magyar Rektori Konferencia „A Tudomány Határok Nélkül” brazil ösztöndíjprogram keretében adott át jelképesen. A színes alkotást az egyik hazánkban élő és tanuló brazil hallgató kimondottan a Sziget Fesztiválra tervezte és honfitársaival közösen, saját kezűleg építette meg.

Sziget ArtZone - Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Sziget ArtZone, 2014 – Fotó: Tóth Judit Nikoletta

A program a brazil állam által támogatott ösztöndíj lehetőség, amely a 2012 és 2015 közötti időszakban 100 ezer brazil BSc és PhD képzésben résztvevő brazil diáknak teszi lehetővé, hogy tanulmányaik során egy évet külföldi egyetemen töltsenek. Hazánkba az első hallgatócsoport tavaly nyáron érkezett meg. Az intenzív angol nyelvi előkészítő kurzus után ősszel meg is kezdték felsőfokú tanulmányaikat Magyarországon. Az ösztöndíjprogram keretében arra is figyelnek, hogy az itt tanuló, közel 1500 Brazíliából származó hallgató be tudjon illeszkedni a magyar kulturális életbe. Az átadott installáció is ezt hivatott jelképezni. Ennek tiszteletére kilátogatott a rendezvényre Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára és a mű megálmodója, Guilherme Leick is.

Sziget ArtZone - Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Sziget ArtZone, 2014- Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Ha valaki esetleg félelmekkel érkezett az idei Sziget Fesztiválra, itt azt is leteheti, vagy legalábbis kiírhatja magából. A megfogalmazott aggodalmát pedig név nélkül felakaszthatja egy fára. Én is megtettem. A hozzám legközelebb álló barátaim talán tapasztalják is majd, ha bevált a módszer. Aki pedig nem hiszi, járjon utána, vagy legalábbis próbálja ki. Idén a Szigeten még 5 napig megteheti.

Sziget ArtZone, 2014 - Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Sziget ArtZone, 2014 – Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Fotók, cikk: Tóth Judit Nikoletta