Koncertek, kiállítások és ökotúrák is várják a Tízforrás Fesztivál vendégeit

Öt helyszínen hatvan programot, köztük koncerteket, kiállításokat, ökotúrákat és kézműves foglalkozásokat rendeznek a Fertő tó partján a pénteken kezdődő és július 20-ig tartó 11. Tízforrás Fesztiválon – tájékoztatta az MTI-t a szervező Hegykői Turisztikai Egyesület elnöke.

Jakab Zsolt elmondta, hogy idén is Hegykő a fesztivál központja, amely mellé most Fertőhomok, Hidegség, Nagycenk és Fertőszéplak települések csatlakoztak. Emellett évek óta partner a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

A fesztivál történetéről szólva Jakab Zsolt úgy fogalmazott, hogy a minőségre törekednek, úgy, hogy „egyfajta tiszta forrásból” kapjanak ízelítőt a művészet különböző ágaiból a látogatók. A fesztivál neve is egy mondából ered. E szerint volt Hegykőn egy dűlő, amelyet Tízforrásnak neveztek, mert hidegvizű források eredtek ott. Nyáron azok adtak felüdülést, most pedig a kulturális programok – tette hozzá Jakab Zsolt.

A fesztiválon elsősorban környékbeli alkotóknak adnak lehetőséget, hogy bemutassák legújabb munkáikat, de minden évben meghívnak országosan is ismert képzőművészeket is, ezúttal ef. Zámbó Istvánt és Giczy Jánost.

Minden napra szerveztek koncertet: a hegykői szabadtéri színpadon fellép mások mellett az Anna and the Barbies, a Kormorán, Szabó Balázs Bandája, a Budapest Bár és a Kaláka. A nagycenki Szent István-templomban az orgonakoncertek mellett a Szent Efrém Férfikar énekel, amely katolikus, protestáns és ortodox egyházi dalokat ad elő, valamint angol, grúz, libanoni, orosz, spanyol és magyar művekből is válogat. Hidegségen a gyerekeket várják a zalaegerszegi Zabszalma együttes koncertjével, Fertőszéplakon pedig gitárestet tartanak.

A fertőhomoki tájházban egész héten kézműves és a tájra jellemző népművészeti foglalkozásokat tartanak, így a gyertyamártás, a textilfestés, a szövés és a nemezelés mellett nádból, sásból, gyékényből és csuhéból lehet játékokat készíteni, csontot, fát és szarut faragni, de bemutatják a honfoglalás kori íj használatát is.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park napfelkeltei és naplementei kenutúrákkal, hajnali madárlessel csatlakozott a fesztivál programjához. A parkban a Fertő tó nádasában hajnalban és alkonyatkor megélénkülő növény- és állatvilággal ismerkedhetnek meg a látogatók. A tó magyar oldalán lévő 66 négyzetkilométer kiterjedésű nádas, mocsaras területen több mint kétszáz madár-, rovar- és halfaj él.

A program részeként július 19-én és 20-án díjlovagló verseny lesz Hidegségen, az Ilona majorban. A megmérettetés a megyei bajnokság része.

Jakab Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy a fesztivállal a kezdetek óta a magyar turisták számát növelik a környéken. Míg például Hegykőn hat évvel ezelőtt az évi százezer vendégéjszakát eltöltők közül 17-18 ezer volt a magyar, addig tavaly már mintegy harmincezer. Júniustól augusztusig a magyar turisták aránya pedig eléri a 70 százalékot is, emellett a fesztiválnak köszönhetően évek óta alig lehet szállást találni ezekben a hónapokban a településen.

A fesztiválon tavaly mintegy 8 ezren fordultak meg.

Forrás: MTI