Új helyszínek és minden eddiginél több program az idei Savaria Történelmi Karneválon

Huszonkét karneváli helyszínen minden eddiginél több, mintegy kétszáz programot kínál augusztus 21. és 24. között a Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen – közölték a szervezők szerdai programismertető sajtótájékoztatójukon.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangsúlyozta, hogy az elmúlt tizenöt év alatt Közép-Európa legnagyobb históriás fesztiváljává nőtte ki magát a rendezvénysorozat, amelyre idén is több mint nyolcvanezer látogatót várnak, így a karnevál négy napjára megkétszereződik Szombathely lakossága.

Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: nagy segítség a szervezésben, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 20 millió forinttal járul hozzá a karnevál költségeihez, valamint a város önkormányzata is kiemelten támogatja a rendezvénysorozatot, amelynek költségvetése számításaik szerint ebben az évben 120-130 millió forint körül alakul. Ebből 38 millió forintot tesz ki a jegyekből származó bevétel.

Szommer Ildikó karneváligazgató a programokat ismertetve elmondta: a karnevál fő látványosságának számító jelmezes felvonulás „időben kitágul”, a karneváli forgatag kiegészül a biedermeier korszakkal, a reformkorral és az első világháborús katonai hagyományőrzőkkel. Természetesen az idei felvonuláson is ott lesznek a kelta őslakosokat, a római légiókat, római polgárokat, valamint a középkori lovagokat megjelenítő jelmezesek, feltűnnek a menetben zászlóforgatók, tűznyelők, keleti hastáncosok és más mutatványosok.

Hozzáfűzte, hogy a karneváli helyszínek sora is bővül, a tavalyi év újdonsága a Zsidó udvar és bazár volt, amelyet idén a Paradiso Dei (Isten kertje) követ: a székesegyház főplébániájának udvarán a keresztény kultúra is megmutatja magát, az érdeklődőknek különleges irodalmi és zenei élményben lehet részük.

Az igazi fesztiválhangulatot a már hagyományosnak mondható programok és helyszínek, a  Történelmi témapark, a Mediterrán udvar, a Keleti bazár, a Kalandvár, a Borok utcája és a Sörtér biztosítják, ahol a négy nap során folyamatosan követik egymást a programok. A Történelmi témaparkban ismét római légiósok és kelta harcosok csoportjai táboroznak, akik rendre össze is csapnak egymással.

A fesztiváljelleget erősítik a könnyűzenei programok: Geszti Péter, Roy és Ádám, Ferenci György és a Rackajam, a Firkin és az Anima Sound System is szerepel a fellépők között.

Szommer Ildikó szólt arról is, hogy idén is borverseny keretében választják majd ki a karnevál borát, de lesz a karneválnak saját kávékülönlegessége és születésnapi tortája is.

A Savaria Történelmi Karnevál nem lenne teljes Karneválszínház nélkül: idén egy könnyű francia darabot, Eugéne Labiche Olasz szalmakalap című komédiáját mutatja be a Weöres Sándor Színház társulata a megyeháza udvarán.

Forrás: MTI