„Belőled magamba áthallani…” – Rájátszás, 2014. június 26.

Június 23-án indult a Petőfi Irodalmi Múzeum Nyári Fesztiváljának programsorozata, amelynek keretében csütörtök este a Rájátszás alkotóinak adott helyet a szabadtéri nagyszínpad.

Petőfi Irodalmi Múzeum Nyári Fesztivál, 2014. június 26., RÁJÁTSZÁS – Összetart a nátriumbenzonát (nagykoncert) - Fotó: Lengyel Anita

Petőfi Irodalmi Múzeum Nyári Fesztivál, 2014. június 26., RÁJÁTSZÁS (nagykoncert) – Fotó: Lengyel Anita

A klasszikus irodalmi műfajokat más művészeti ágak bevonásával színpadra állító produkciók közül július közepéig válogathatnak az igényességre vágyó fesztiválozók. A kertben felállított nagyszínpad programjai mellett idén először a Károlyi-palota árkádos kapualjában felállított térben kamaraszínházi esteket is tartanak.

A három évvel ezelőtt bemutatkozó Rájátszás egy olyan formáció, ahol a magyar alternatív zenei élet legismertebb énekeseiből és a kortárs költőkből alakult zenekar repertoárja úgy jön létre, hogy kölcsönösen írják és játsszák újra egymás műveit. A folyamat lényege, hogy a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, akik dallammal ruházzák fel a poéták egy-egy művét. Teszik ezt a zenészek úgy, hogy olyan szöveg centrikus zenekarokból érkeztek, ahol énekes-szövegíróként saját belső világukba is beengedik az arra fogékony hallgatóikat. Az írók, költők pedig munkásságukban eleve lélektani „húrokat” pengetnek műfajtól függetlenül. A közös munka olyannyira inspiráló és hatékony tevékenység, hogy a 2013-ban megjelent első Rájátszás könyvet – CD melléklettel – idén követi a második.

kaposfest-2013-ii

A kortárs művészek repertoárját a folyamatos zenélés mellett felolvasások egészítik ki. Itt mindig teljes az irodalmi paletta: vers, elbeszélés és próza is felhangzik az írók saját előadásában. A zenészek ugyan elsősorban verseket választanak ki megzenésítésre, de aki azt gondolná, hogy novellát lehetetlen dalba szedni, itt arra is rácáfolnak az alkotók. Könnyedén tudnak játszani a szavakkal úgy, hogy a minőségi mondanivaló soha nem sérül csak tartalmilag átalakul. Az általános tematika az, hogy ők kölcsönösen tisztelik és szeretik egymást, azt amit csinálnak, és a közönséget.

A legtöbbször más-más felállásban összeállt zenekarban mindenki zenei szerephez is jut a színpadon. Az írók, költők közül tegnap este hallhatta a közönség énekelni és gitározni Grecsó Krisztiánt, de többféle hangszeren játszott Háy János is, és kiderült, Erdős Virág is tud énekelni. Az énekesek közül Kollár-Klemencz Lászlót (KiSTeHéN), Beck Zoltánt (30Y) és Egyedi Pétert (Óriás) hallhattuk, míg végül, de nem utolsó sorban „csak” hangszeren közreműködött Sárközy Zoltán (30Y) és Jancsovics Máté (KiSTeHéN).

A Rájátszást művelők és tisztelők/ismerők azt hiszem mind sejtik/tudják már: a legnagyobb élmény a földi létben – amit tényleg elvihetek majd magammal a végső pillanatban – az, ha megtapaszthatom „belőled magamba áthallani”

Fotó: Lengyel Anita
Tóth Judit Nikoletta

A Fesztivál még hátralévő programjai:

2014. június 29. vasárnap, 20.30
Pianínó – Szacsvay László Szép Ernő-estje
2014. június 30. hétfő, 20.00 / esőnap: július 1.
Ének a határtalanról
Kaláka és Sebő Zenekarok koncertje – Weöres Sándor énekelt életművéből
2014. július 2. szerda, 3. csütörtök, 4. péntek, 20.00
Karinthy Kabaré – Egy „cseppecske dráma” csupán /színház/ 3 előadás
2014. július 6. vasárnap, 20.00 / esőnap: július 7.
„És éjfélkor legszebb a lány, mikor egy vékony, áttetsző férfit visel magán.”
Rutkai Bori dalai, versei és festménymozija
Zene: Rutkai Bori és a Specko Jedno, vendég: Háy János író
2014. július 10. 20.00 / esőnap július 14.
W.H. meets Akkezdet
2014. július 11. péntek, 20.30
Bagatell – gondolatok egy pincében

 

, ,