Levendulahetek a Pannonhalmi Főapátságban

Pénteken kezdődik a Levendulahetek elnevezésű programsorozatot a Pannonhalmi Főapátság területén: július 13-ig a levendula betakarítását és a lepárlóműhelyt is meg lehet tekinteni – tájékoztatta az MTI-t a Pannonhalmi Főapátság Arborétum és Gyógynövénykert vezetője.

Pottyondy Ákos elmondta: a programsorozat ideje alatt minden nap látogatható a gyógynövénykert és a levendulalepárló-műhely, emellett – ahogy az időjárás engedi – a levendulaszüretet is nyomon követheti bárki, de a növényből nem vihetnek magukkal a látogatók.

A Gyógynövényházban tablók mutatják be a kolostorban termesztett gyógynövényeket, a zsályát, a citromfüvet, a kakukkfüvet és a mentát, valamint azok hatásait. Emellett az érdeklődők megismerkedhetnek a levendulatermesztés történetével és felhasználásának módjaival. A kézműves foglalkozásokon illatos zsákokat lehet készíteni és levendulaolajjal töltött üvegcsét díszíteni.

Zenei programokkal is színesítik a rendezvényt: pénteken az Aponé zenekar ad népzenei koncertet, július 11-én pedig Ferenczi György és a Rackajam szórakoztatja a közönséget.

A pannonhalmi a levendula-termesztéséről az első írásos emlékek a 17. század elejéről származnak, akkor Németországból hozták az első növényeket. A mostani öt és fél hektárnyi területen a 20. század elején kezdték a gyógyhatású növény termesztését. Kétféle levendula terem a területen: a szüretet a francia fajtával kezdik és az angollal fejezik be. Évente mintegy 20-30 tonna levendulát szüretelnek, amelyből 100-150 liter olajat készítenek.

A rendezvény látogatottsága évről évre nő, ma már több ezren vesznek részt naponta a programokon.

Forrás: MTI