Helló Hősök Fesztivál 2014. június 15. – Egy nap a hétköznapi hősökért!

Magyarországon tízből nyolcan úgy gondolják, nem tenne értük senki, ha az utcán bajba kerülnének. Félelem és közöny – ez jellemzi az embereket az esetek többségében, ha a mindennapokban valaki segítségre szorul. Hogyan lehet ezen változtatni? A Hősök Tere kezdeményezés többek között a június 15-én megrendezett Helló Hősök Fesztivállal hívja fel a figyelmet arra, hogy egymásért tenni jó dolog. Az ingyenes rendezvényen mások mellett fellép a Mary PopKids, az Ivan & The Parazol, az Anna and the Barbies, Halott Pénz és a Slam Poetry hazai nagyágyúi is, Saiid, Indiana, Színész Bob és Simon.
10352565_10152183829709352_2958838163481137151_nA Hősök Tere kezdeményezésben résztvevő magánszemélyek, cégek, civil szerveztek mind hisznek abban, hogy bárkiből lehet hétköznapi hős, csupán azzal, hogy tesz a körülötte élőkért, amikor tud. Ezt hirdeti a szlogen is: Az vagy, amit teszel! Ehhez nem kell különlegesnek lenni, erre mindenki képes. Csak fel kell ismerni, hogy ami az utcán történik, az ránk is tartozik.

A Helló Hősök Fesztiválon azokat ünnepeljük, akik nyitott szemmel és szívvel járnak a világban, és készek tenni, kiállni másokért a mindennapokban. A fesztivál szervezői június 15-én a Budapest Parkba várják mindazokat, akik fontosnak és követendőnek tartják a Hősök Tere kezdeményezés értékeit vagy szeretnének többet tudni arról, hogyan gyakorolhatják a mindennapi hősiességet. A belépés ingyenes, a programok 16 órától kezdődnek. A nagyszínpad műsorai 17.30-tól 22.00 óráig tartanak Péter Petra (Jazzy Rádió) és Buda Márton (Petőfi Rádió) moderálásával, amelyet felszabadult buli követ a Tesco Disco-val hajnalig. A rendezvényt a Ustream segítségével is követhetik az érdeklődők.

A fesztivál Nagyszínpadán a Hősök Tere kezdeményezés elkötelezettjei lépnek fel:

Anna and the Barbies

Halott Pénz


Ivan & The Parazol

Mary PopKids

Sena

Belmondo

Óriás

A Helló Hősök Fesztiválon bemutatót tartanak a Slam Poetry hazai nagyágyúi is: Süveg Márk Saiid Bencsik Ádám Ponza, Gábor Tamás Indiana, Horváth Kristóf Színész Bob, Kemény Zsófi, Kupa Júlia, Mavrák Kata Hugee, Pion István, Simon Márton, Horváth Gergely Gege, Bokor Krisztián és Tunyogi Imre.

A színpadi programok mellett lesz barátkereső doboz felnőtteknek, HősKÉPző és HősCamino a tettekre vágyóknak. A felszabadult vagy elgondolkodtató programokon kívül a Hősök Tere kezdeményezés alapítóival és képviselőivel is találkozhatnak az érdeklődők. Mindeközben közel 80 önkéntes teszteli a városi járókelőket, hogyan reagálnak egy-egy utcai helyzetre, amelyben segítséget lehet nyújtani egy vadidegennek. A fesztivál csúcspontján kisorsolják a nap Hétköznapi Hősét!

A Hősök Tere kezdeményezésről

A kezdeményezés tudományos hátterében a Heroic Imagination Project (HIP) áll – alapítója a világ egyik legismertebb szociálpszichológusa, Philip Zimbardo, a Stanford Egyetem professzora. Ez a képzési program a gátlásokat feloldó hétköznapi hősiességet állítja középpontba. Valójában azonban néhány magánszemély: Philip Zimbardo, Halácsy Péter, Orosz Györgyi, Orosz Gábor, Roszík Linda, Bolyky Dániel, Pistyur Veronika és több mint száz önkéntes összefogása ez.

A kezdeményezés célja, hogy minél több ember merjen kiállni és tenni másokért a mindennapokban. Attitűdváltást szeretne elérni, melyhez az első lépés, hogy: Vedd észre! Azután tegyél. Mert: Az vagy, amit teszel! Idén februárban 50 önkéntessel utcai provokációt is forgattak, amely képet adott arról, hogyan reagálnak a járókelők a különböző helyzetekre. Az inspiráló videót két hét alatt több mint 300 ezren nézték meg.

Az elmúlt hónapokban több ismert magyar színész, énekes, műsorvezető is csatlakozott nagykövetként a Hősök Tere kezdeményezéshez:

Harcsa Veronika

Szabó Kimmel Tamás

Pásztory Dóra

Jakupcsek Gabriella

Szervét Tibor
Korsós Judit Lola
Miklósa Erika
Pásztor Anna

További információ: www.hosoktere.org, www.facebook.com/hosoktereprojekt
Facebook esemény: http://bit.ly/Hello_Hosok_Facebook

Forrás: Hero Fest