Hajdú D. András nyerte az első Hemző Károly-díjat

Hajdú D. András, az Origo fotósa nyerte az első Hemző Károly-díjat, amelyet a névadó születésének évfordulóján, szerdán adtak át a Mai Manó Házban.

Lajos Mari, Hajdú D. András - MTI fotó: Kovács Attila

Lajos Mari, Hajdú D. András – MTI fotó: Kovács Attila

„Egy díj esetében az első nyertes és annak munkássága kijelöli azt az irányt, amelyet a díjat átadó alapítvány követni szeretne. A nyertes mérce lesz, meghúzunk egy vonalat, amely alá nem szabad menni” – hangsúlyozta Korniss Péter, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus a díj átadásakor.

A pénzjutalommal és oklevéllel, valamint kiállítási lehetőséggel járó elismerésre olyan 35 év alatti magyar fotográfusok pályázhattak, akik szellemiségükben és munkájuk szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó alkotásokat hoztak létre.

Korniss Péter úgy fogalmazott: „A Hemző Károly-díj nyertese magas színvonalon dolgozó, erős társadalmi elkötelezettséggel és mély humanista érzékenységgel megáldott dokumentarista fotográfus kell, hogy legyen”.

Bánkuti András fotóriporter, a kuratórium tagja elmondta, hogy a zsűri nehéz döntést hozott, ugyanis több, szinte egyenértékű, kiváló pályaműből kellett választaniuk. Az utolsó fordulóba öt fotós jutott be: a nyertes mellett Mohai Balázs (MTI/MTVA), Móricz Simon (Népszabadság), Stiller Ákos (HVG) és Németh Péter (index.hu).

Az öt fotográfus közül többen már évek óta sikerrel szerepelnek magyar és külföldi pályázatokon egyaránt. A zsűri különösen nagyra értékelte Mohai Balázs munkáit, amelyek minőségükben és szellemiségükben is közel állnak Hemző Károlyéhoz. Móricz Simon és Stiller Ákos sorozatait is átlagon felülinek ítélték, Németh Pétert pedig több mint ígéretes pályakezdőnek találták az bírálók.

A győztes, Hajdú D. András Lajos Maritól, a művész özvegyétől, a Hemző Károly Alapítvány elnökétől vehette át a díjat. A zsűri az értékelésnél hangsúlyozta: a fiatal fotós évek óta magas színvonalon alkot, elmélyült munkái igaz humánumot sugároznak.

Az első Hemző-díjas fotográfus kiállításának a Magyar Fotográfusok Háza ad majd helyet az őszi idényben.

Hajdú D. András 1981-ben született Budapesten. Többszörös sajtófotó-díjas fotós és multimédia készítő. Elhivatott szociofotós, aki elsősorban a magyar és kelet-európai valóság dokumentálásával foglalkozik, fotósorozatai közül számos több éven átívelő anyag. Nyolc éve az Origo internetes portál részmunkaidős fotósa, míg fennmaradó idejét a napi fotóriporteri feladatokon túlmutató, mélyebb, elsősorban szocio-fotóriportoknak szenteli. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola fotóriporteri tagozatán dolgozik óraadó tanárként.

Hemző Károly Balázs Béla-, Táncsics Mihály-díjas, Aranytollas fotóriporter, fotóművész, kiváló művész volt. 1928-ban született, 2012-ben hunyt el. A Hunnia Filmgyárban fotólaboránsként kezdte pályáját, majd az Athenaeum Nyomda mélynyomó fényképesze, retusőre, majd a Budapesti Honvéd, a Képes Sport, a Magyar Szemle fotóriportere, képszerkesztője volt. 1990-ben feleségével Gust-Art néven gasztronómiai fotóstúdiót alapított.

Meghatározó egyénisége volt a magyar fotográfiának, sokan mesterükként tisztelték tudásáért, precizitásáért, a fotografált személlyel, témával szemben tanúsított alázatáért. Sokoldalú, szerteágazó és gazdag életművet halmozott fel, és bár hivatalos keretek között nem tanított, mindig szívesen és nagy empátiával foglalkozott fiatalabb pályatársaival. Ezért is döntött úgy a művész özvegye, Lajos Mari, hogy Alapítványt és díjat hoz létre férje emlékére.

A Hemző Károly-díjjal kapcsolatos ügyeket a díj Kuratóriuma és egy Tanácsadó Testület intézi. A kuratórium elnöke Lajos Mari, az alkotó özvegye, titkára Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója, tagjai: Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András. A tanácsadó testület tagjai Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának vezetője, Sándor Tibor, a FSZEK Budapest Gyűjteményének vezetője, Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, Cseke Csilla, az MTI fotószerkesztőségének vezetője, illetve Barakonyi Szabolcs, az index.hu rovatvezetője.

Az Alapítvány honlapján a nyertest és a döntősöket is bemutatják.

Forrás: MTI