Spanyol film nyerte a kolozsvári TIFF nemzetközi fesztivál fődíját

Rodrigo Sorogoyen spanyol rendező Stockholm című filmje nyerte meg a kolozsvári 13. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

Az Agerpres román hírügynökség vasárnapi közlése szerint a spanyol rendező kapta a Transilvania trófeát és a vele járó 15 ezer eurót (mintegy 4,5 millió forintot). A legjobb rendezésért járó, 5 ezer euró értékű díjat az idén a lengyel Tomasz Wasilewski kapta a Lebegő felhőkarcolók (Plynace wiezowce/Floating Skycrapers) című filmért.

Az 1500 euró pénzjutalommal járó zsűri különdíját a bolgár Maya Vitkova rendező vihette haza a Viktoria című bolgár-román koprodukcióért.

A legjobb alakításért járó elismerést Javier Pereira és Aura Garrido színészek kapták a Stockholm című filmben nyújtott alakításukért.

A zsűri dicséretében részesült A kutya (Paat) című film, amely az iráni Amir Toodehroosta rendező alkotása, valamint a Fehér árnyék (White shadow) című olasz-német-tanzániai koprodukció, amelynek rendezője Noaz Deshe.

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját az ír Kálvária (Calvary) című film kapta, amelynek rendezője John Michael McFonagh. Közönségdíjjal a Csendélet (Still Life) című brit-olasz alkotást tüntették ki, a filmet az olasz Uberto Pasolini rendezte.

A fesztiválon Debra Winger amerikai színésznő és Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező kapott életműdíjat.

A TIFF Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja. A fesztivál keretében a szervezők megemlékeztek az idén elhunyt Jancsó Miklósról és levetítették Még kér a nép című filmjét, amellyel a magyar alkotó 1972-ben elnyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezőnek járó díját.

Forrás: MTI
,