Sára Júlia: Mamiko nappalai – Könyvbemutató

Sára Júlia: Mamiko nappalai – könyvbemutató

Időpont: 2014. június 5., csütörtök 18 óra
Helyszín: Nyitott Műhely (Budapest II., Ráth György u. 4.)

A szerzővel Kőrössi P. József beszélget, a könyvből részleteket olvas fel Molnár Piroska.

Sára Júlia 1974-ben született Budapesten. Filmrendezőként végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 1996-ban, később ugyanitt doktorált. Filmeket és tévéműsorokat készít, forgatókönyveket ír. A Mamiko nappalai az első regénye.

mamiko_boritoMamiko, a nyugdíjas óvónő, úgy kövér, hogy mindene kerek – az arca, a szeme, a párnás, puha kezei, a hasa, a térde kalácsa és a mosolya.

Mamiko nem sokat beszél, viszont jól tud hallgatni.

Magába szívja a szavakat, és elnyeli velük a feketeséget, a sok rosszat, feszültséget és a félelmeket. Elnyeli és magába temeti, mint valami feneketlen mély kút. Aki ölelésre vágyik, azt magához öleli, aki hangtalanul sír a sötétben, annak felszárítja a könnyeit, aki elveszetten bolyong ijesztő, ismeretlen, kopár tájakon, annak segít hazatalálni, s közben finoman megigazítja a lecsúszott takarót. Mamiko hivatásos alvó. Vagyis profi virrasztó, fizetett társ az éjszakában.

Minden este pontban tíz órakor becsönget egy magánytól szomorú lakásba, ahol valaki egy vetett ággyal már várja őt. Átöltözik hálóingbe, befekszik az ágyba az idegen mellé, lekapcsolják a villanyt, és elkezdődik az éjszaka. Mamiko nem csinál mást, mint az óvodában annak idején: meghallgatja a sötétben elsuttogott titkokat, és álomba ringatja a szorongó, kétségbeesett, szomorú felnőtteket.

Egy kritikus, akitől mindenki fél; egy melegbár felkapott férfi sztriptíztáncosa; egy tüdőspecialista röntgenorvos, aki röntgenfelvételt szeretne készíteni a nevetésről; egy sikeres fotóművész, aki beleszeret egy ismeretlen férfikézbe; egy topmodell, aki utálja a testét, és éjszakánként alvajáróként különös dolgokat csinál a városban. És egy sorozatgyilkos, aki a saját ágyukban párnával fojtja meg a nőket, s utána a párnát mindig magával viszi.

Ők lesznek Mamiko társai az éjszakákban, amelyek megtelnek suttogásokkal és történetekkel. Történetekkel, amik a divatos romkocsmák, underground szórakozóhelyek és sötét bérházak mélyén, a mágikus budapesti éjszaka leple alatt valahogy mind összekapcsolódnak.

Forrás: Kossuth Kiadó