„Szabadodon így is, s még feljebb emel.[1]” – 24. Művészetek Völgye 2014. július 25. – augusztus 3.

A 24. születésnapját ünnepli együtt a látogatóival idén a Művészetek Völgye. A tíz nap programjaiból sajtótájékoztató keretében tartottak ízelítőt a budapesti Design Centerben.

Művészetek Völgye - 2014.07.25.-08.03.Különleges előadás keretei között, a budapesti Design Centerben mutatták be a szervezők az idei Művészetek Völgye programkínálatát. A műsorvezető Lackfi János konferálásában olyan neves művészek léptek a sajtótájékoztató közönsége elé, mint Hobo, a Kaláka, Harcsa Veronika, Palya Bea vagy a Rájátszás két tagja: Grecsó Krisztián és Egyedi Péter. A Völgy sajátossága, hogy ezekkel a művészekkel az egész programsorozat alatt találkozhatnak majd a látogatók, hiszen olyan udvaruk, kertjük van a fesztivál ideje alatt ahol ők maguk nem csak fellépők de házigazdák is egyaránt. Ilyen már ismert helyszín volt eddig a Palya-udvar, a Kapolcsi Hobo Klub, a Blue sPot Café vagy a Kaláka Versudvar. Ebben az évben találkozhatnak először a Völgybe látogatók olyan új elemekkel, mint a Design Terminál Udvar, Harcsa Veronika udvara, a Fonó folkudvar és a Színház Színpad is.

Szóhoz jutottak a szervezők és a helyszínt biztosító községek képviselői is. Márta István a fesztivál „atyamester” a kultúra harcosainak, harcostársainak nevezte a résztvevőket. Cseh Tamásra, aki életének jelentős színhelye volt a környék egy különlegesen kombinált műsorrésszel emlékeztek meg az összeállítók: egy kapolcsi születésű táncos fiatalember az előadó egy 1984-ben filmre rögzített dalára adott elő koreográfiát.

Az elmúlt negyed évszázadban életben tartott és maradt fesztivál a szereplők és a szervezők közös értékrendjének köszönhető. Az idei rendezvény is a tradíció és innováció szellemiségének jegyében fog telni. A modern világ jelenléte is megtapasztalható, hiszen a szervezők először készülnek egy mobiltelefonra letölthető alkalmazással, amely segítségével a vendégek nem csak jegyeiket vásárolhatják meg, de ízlésüknek megfelelően összeállíthatják saját programfüzetüket is.

Az idei Völgyfalvak: Vigántpetend, Kapolcs és Taliándörögd lesz. Olyan programsorozatnak lehetünk részesei ezen a festői Balaton-felvidéki tájon, amely az elmúlt évtizedekben hagyományt ápolt és teremtett. Generációk nőttek fel rajta. „Mosolyunk fényét szórja szerteszét.”

Tóth Judit Nikoletta

Az esemény weboldala: Művészetek Völgye

 

[1] Az idézetek Palya Bea Szabadon című dalából származnak vagy annak átiratai.