The Art Newspaper: Magyarország a Seuso-kincs történetének megoldását keresi

A nemzetközi múzeumi-művészeti világ vezető lapja, a The Art Newspaper legutóbbi lapszámában kiemelten foglakozik  a márciusban részben Magyarországra került Seuso-kincsekkel.  A Magyarország már visszaszerezte a Seuso-kincs felét című terjedelmes írásban beszámolnak a Magyarország erőfeszítéseiről, a lelet-együttes műkereskedelembe kerüléséről és a lap által zavaros történetnek aposztrofált, a műkereskedőkhöz köthető, több mint három évtizedes hányattatásáról.

A Martin Bailey által írt cikk idézi a kincs további részét birtokló Lord Northampton ügyvédjét is, aki szerint a Lord befektetésének megtérülése, illetve vagyona jelentős gyarapodása céljából vásárolta meg a Seuso-kincs egy részét és mindig is tovább akarta értékesíteni a műtárgyakat. A cikk megállapítja azt is, hogy a kincsek egy részének Magyarországra kerülését követően Lord Northamptonnak nem lesz könnyű dolga, ha értékesíteni kívánja majd a kincseket.

A lapszámban cikket közöl Colin Renfrew, régész, tudós, a brit Felsőház tagja is, aki szerint az ezüstkincs hét darabjának Budapestre való haza kerülése a leletek szomorú történetének pozitív fejleménye. A Továbbra is szégyen árnyékolja a Seuso kincset című írásában a tudós megállapítja, lehangoló, hogy Magyarország kormánynak 15 millió eurót kellett fizetnie azért, ami vélhetően eleve a saját tulajdona volt, de azt is hozzáteszi, hogy innentől a kincsek további részei mások számára eladhatatlanná váltak.

Az újság megszólaltatja Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, a kincsek visszaszerzéséről folytatott tárgyalások vezetőjét is, aki szerint a magyar szakértőknek végre lehetősége nyílik a kincsek vizsgálatára, és így közvetlen bizonyítékot találhatnak arra vonatozóan, hogy a lelet-együttest magyar földből ásták ki.

Art Newspaper Seuso kincs cikk 2014 05 13

Forrás: Szépművészeti Múzeum