„3-5 perc alatt teremtek egy világot” – Müller Péter Sziámi: Látom, ha hiszem, újabb dalszövegek 2007-2014

A Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg Müller Péter Sziámi legújabb dalszövegeinek 64 oldalas gyűjteménye, amelyhez 15 dalból álló CD melléklet is tartozik az … and Friends formáció dalaival. A bemutatóra május 9-én, az Örkény István Könyvesboltban került sor. 

Látom, ha hiszem – Müller Péter Sziámi könyvbemutatója az Örkény Könyvesboltban - 2014.05.09.A több művészeti ágban is sikeres Müller Péter Sziámi évtizedek óta a magyar underground kultúra egyik meghatározó egyénisége. Nem csak énekes, de dalszövegíró, filmrendező is egyben. Az idén 21 éves Sziget fesztivál alapító tagja volt, a Baltazár Színház tagja és támogatója. Saját zenekara(i) mellett ír, írt dalszövegeket – műfajtól függetlenül – sok más előadóművésznek is. Első dalszövegeit is másnak írta, de bebizonyosodott, hogy saját előadásában a leghitelesebbek a megszólaltatott dalok és mondanivalójuk. A most megjelent kötetben a költészet és a dalszövegírás határterülete találkozik. A versek egy része dalszövegként funkcionál a legújabb zenekara repertoárjában.

Az, hogy mi különböztet meg verset dalszövegtől az alkotó szerint nem is olyan könnyű megfogalmazni.

A dalszövegírást és a versírást is ugyanaz az érzés – a ma már nem igazán divatos szó: az ihlet – motiválja. Müller Péter Sziámi művészi tevékenységei közül a dalszövegírás az, amely állandó jelenlétet kapott az életében. Hiszen bármikor megjelenhet, ott motoszkálhat egy gondolat, egy érzés, amelyet meg kell fogalmaznia. Az igazán hiteles szöveg megszületésekor a költő (dalszövegíró) nem a szöveg jövőbeli hatásán gondolkozik. Azok a gondolatok, amelyek a cenzúra miatt 20-30 évvel ezelőtt csak a rock and roll szárnyai alatt jelenhettek meg, most szabadabban testet ölthetnek akár egy versben is. A másik változás, hogy már nincs az a közeg, ahol a 7 perces Előrelátható csecsemőt – a Sziámi zenekar egyik meghatározó mondanivalójú slágere – át lehetne vinni. Az, hogy egy dal 3-5 perces életében mi érinti meg az embereket az mindig attól függ, mit és milyen közegnek közvetít a mondanivaló. A közös érzelem, az emberi jelenlét megsokszorozódik a dal (vers) elhangzásakor és szinte fel is ragyog. Nem az első dalszövegkönyve ez Müller Péternek, hiszen 2006-ban jelent már meg egy, amely a nyolcvanas évek közepétől 2005-ig tartalmazza az életmű legfőbb elemeit.

A könyv mellékleteként megjelent CD lemezbemutató koncertje nem is olyan régen volt az A38 hajón. Azt, hogy a verset, dalszöveget a zene hogyan tudja még jobban átadni a közönségnek arról a zenész így nyilatkozik: „A hatást nem lehet megkerülni, és ha a találkozás nem született meg a közönséggel kár volt odamenni.”

Tóth Judit Nikoletta

Müller Péter Sziámi: Látom, ha hiszem …and Friends CDKossuth Kiadó, 2014

,