„Helyzetbe hoztam a szavakat” – Parti Nagy Lajos: Fülkeufória és vidéke, százegy új magyar mese

Az Örkény István Könyvesboltban április 29-én Parti Nagy Lajos íróval Váradi Júlia rádióriporter beszélgetett az áprilisban a Magvető Kiadó gondozásában megjelent „mesesorozatáról”.

Váradi Júlia és Parti Nagy Lajos - Fotó forrás: Kossuth Kiadó

Váradi Júlia és Parti Nagy Lajos

Három évvel ezelőtt az Élet és Irodalom Páratlan oldalán jelent meg Parti Nagy Lajos első magyar meséje, amelyet aztán sorozatosan követett a többi. A mesék életre keltői a napi – elsősorban a politikai élethez kötődő – abszurditások voltak. Egy év után bebizonyosodott, hogy a mini szatírákat könyv formájában is ki kell adni, így látott napvilágot a Fülkefor és vidéke, amely 53 darab egymástól független, de a szereplők társadalmi helyzetéből, pozíciójából fakadóan mégis összefüggő mesét tartalmazott.

Az azóta eltelt két év alatt született meg az a 101 új magyar mese – a most megjelent kötet – amely segítségével az elmúlt két év politikai és gazdasági eseményeit sajátos megközelítésben és egyéni nyelvezetben megfogalmazva olvashatjuk újra.

Egyfajta szubjektív krónika ez az író szerint. Olyan álmesék, amelyek hordozzák a népmesék bizonyos elemeit, de a magyar politikai elit döntéseire épülő abszurditásokat jeleníti meg. Olyan irracionális történetek ezek, amelyek – az író szerint – a maguk valóságában is olyan abszurdnak számítanak, hogy már csavarni sem mindig kellett rajtuk. A szatirikus glosszák, amelyek megfogalmazásához olyan nyelvezetet, szavakat és kifejezéseket teremtett meg az író, amelyek eddig nem is léteztek „mentálhigiénés” indíttatásból keletkeztek. Az elmúlt évek során lejegyzett krónikák olyannyira aktuálisak, hogy a kötet legutolsó meséje a nemrégiben – alig egy hónapja – lezajlott országgyűlési választások eredményének ismeretében született meg.

A történeteknek nem csak valóságalapjuk, de atmoszférájuk is van. Megtapasztalhatjuk, ha meghallgatjuk Parti Nagy Lajos saját felolvasásában élőben, vagy a mesékből készült Hangos könyvsorozatban.

Tóth Judit Nikoletta