Várdai István gordonkaestje a Vigadó dísztermében

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata szervezésében rendezik meg Várdai István gordonkaestjét 2014. május 13-án 19.30 órától a Vigadó dísztermében. Zongorán közreműködik Walter Delahunt (Kanada).

Várdai István

Várdai István

Várdai István Pécsett született, 1985-ben. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László, a bécsi Zeneakadémián Reinhard Latzko növendéke volt. 2010-2013 között Németországban, a Kronberg Akadémián Frans Helmerson növendékeként folytatta tanulmányait, 2013-tól a világhírű intézmény oktatója. Mesterkurzusok keretében olyan művészektől tanulhatott, mint Natalia Gutman, Natalia Shakhovskaja, Schiff András és Starker János.

Több nemzetközi verseny díjazottja-nyertese. 2008-ban 1. díjat nyert a 63. Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint övé lett a közönségdíj, a Coup de Coeur Breguet-díj és a Pierre Fournier-díj is. Moszkvában 2007-ben 3. díjat nyert a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. 2006-ban Berlinben az Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen a Kronberg Akadémia különdíját kapta, illetve első helyezést ért el az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms Versenyen. A verseny történetében páratlan módon háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt.

Fellépett New Yorkban, Londonban, Párizsban, Prágában, Bécsben, Frankfurtban, Münchenben, Genfben, Hágában, Moszkvában, Szentpétervárott, Firenzében, Tokióban és Pekingben. Olyan nagyhírű karmesterekkel és zenekarokkal játszott együtt, mint Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Howard Griffiths, Simon Gaudenz, Gilbert Varga, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Genfi Kamarazenekar, a Mariinsky Színház Zenekara és a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Fellépett a Santanderi Fesztiválon, a svájci Bellerive Fesztiválon, a Schleswig-Holsteini Fesztiválon, a Schwetzingeni Fesztiválon és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2009-ben a Szentpétervári Gergiev Fesztivál, a spanyolországi Pablo Casals Fesztivál, valamint a Radio France Festival Montpellier vendégművésze volt. 2010- ben debütált többek között a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban. 2011-ben a világhírű Suisse Romande Zenekar meghívására Svájcban lépett fel több alkalommal.

2009-ben Junior Prima-díjjal tüntették ki, 2012-ben elnyerte a rangos Prix Montblanc-t. 2009 októberében jelent meg első lemeze az Ysaÿe Records gondozásában, ezen Elgar csellóversenye, Prokofjev szonátája, valamint Janáček egy kompozíciója hallható. 2010-ben Vanhal csellóversenyét játszotta lemezre a Howard Griffiths által vezényelt Camerata Schweiz közreműködésével.

Várdai István gordonkaestje
Zongorán közreműködik: Walter Delahunt (Kanada)
Időpont: 2014. május 13. (kedd) 19.30
Helyszín: Vigadó díszterem (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

Műsor:
MARTINU: Változatok egy Rossini témára, H 290
MENDELSSOHN: Variations concertantes, Op. 17
BEETHOVEN: 12 változat Mozart Varázsfuvolájának ‘Ein Mädchen oder Weibchen’ témájára
MARTINU: Változatok egy szlovák témára, H 378
szünet
POPPER Dávid: Fantázia egy kis orosz dalra, Op. 43
ROSSINI: ‘Une Larme’ téma és változatok
PAGANINI: Sonata a Preghiera: Bevezetés és változatok Rossini Mózesének
‘Dal tuo stellato soglio’ témájára, Op. 24

A hangverseny műsorának lemezfelvétele a helyszínen megvásárolható, amelyet a művészek a koncert után dedikálnak.

Jegyvásárlás: http://vigado.hu/hu

Forrás: MMA