Kreatív ötletek a városi biciklizéshez a Design Terminálban

A városi kerékpározáshoz ad hasznos és kreatív ötleteket az a Bécsből érkező dizájn kiállítás, amely Cycling Affairs: Városfejlesztés két keréken címmel csütörtökön nyílik Budapesten, a Design Terminálban.

Az esemény a Kultúrgorilla kezdeményezésében és főszervezésében, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Design Terminál társszervezésében jön létre.

A Bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK) után a Design Terminál épületében olyan innovatív elképzeléseket mutatnak be, amelyek a városi kerékpáros kultúra fejlesztéséhez nyújtanak kreatív megoldásokat – mondta el Tornyánszki Éva, a Kultúrgorilla munkatársa az MTI-nek.

A tárlaton szereplő tíz fehér bicikliinstalláción felfüggesztve jelennek meg azok a megvalósult vagy még kivitelezésre váró kreatív tervek, amelyek a legjobbak lettek a Bécs kreatív ügynöksége, a departure által kiírt Cycling Affairs című ötletpályázaton.

A tavalyi felhívásra hat témacsoportban 235 elképzelés érkezett. Budapesten ezek közül öt díjazott és tizenkét válogatott pályamunkát mutatnak be.

A különféle dizájnmegoldások, a városfejlesztési koncepció és a mobil alkalmazás mellett olyan ötletek is szerepelnek a kiállításon, mint például az újrahasznosított papírból készült, bringára szerelhető táska, amely a kényelmes bevásárlást segíti – hangsúlyozta a szervező, hozzátéve, hogy lesznek kreatív példák a biztonságos és stílusos bringázásra, valamint a gyermekszállításra.

A kiállítás megnyitóján Csengő-koncert flashmob lesz a Bélaműhely vezényletével. Május 25-ig, a tárlat zárásáig minden hétvégén különféle programok: szakmai találkozók, bringás vásár, gyermeknapi események és tárlatvezetés várja az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat aktualitását a többi között az elmúlt évek kerékpárosbarát fejlesztései, az egyre terjedő biciklis életforma, és a készülő közbringa rendszer bevezetése adták. A BKK beruházásában a Mol Bubi elnevezésű szolgáltatás első ütemében 76 helyszínen 1.100 kerékpárt lehet majd használni a fővárosban. Emellett több alulról jövő kezdeményezés és innováció támogatja a fővárosi kerékpáros kultúra erősödését például: kollaboratív műhelyek, teherbiciklis futárszolgálat, a kerékpáros divat úttörői, és a társadalmi integrációt segítő projektek.

Forrás: MTI