„Ha meggondolom, sohase festettem volna, ha egy kicsit hosszabb a lábam”

Toulouse-Lautrec világa címmel, 2014. április 30. és augusztus 24, között látogatható az a kiállítás, amelyet a budapesti Szépművészeti Múzeumban, a festő születésének 150. évfordulójára hoztak létre. A kiállításon nem csak a népszerű művész alkotásaiba, hanem Párizs zsongó világába is bepillanthatunk, hiszen a festő ifjúkorától kezdve a párizsi művészvilág csodálója és egyik legnevesebb hirdetője is volt.

Fél évszázada volt utoljára Toulouse Lautrec kiállítás Magyarországon és akkor is a most helyet adó Szépművészeti Múzeumban. A most összeállított tárlaton a művész művein és korabeli fotóin kívül, száz éve rögzített mozgófilmek és hangfelvételek is láthatók, amelyeken Lautrec műveinek szereplőit és életének helyszínét Párizst ismerhetjük meg.

A másfél évszázada nemesi családba született Lautrec ritka genetikai betegségének köszönhette, hogy apja beleegyezett abba, hogy korán megmutatkozó művészi tehetségét Párizsban kamatoztathassa. Több neves diáktársával együtt 1884-ben a Montmartre-ra költözött, ahol azonnal rabul ejtette a Szajna parti éjszakák világa. Első nevesebb plakátját a Moulin Rouge mulató részére készítette, amely végül híressé tett őt. A különleges látásmód, az újszerű technika alkalmazása által egy érdekes színfoltja lett Párizsnak. Ezt követően szenvedélyesen készítette el a végül közel 360 darabot számláló litográfiáit, melyből ezen a kiállításon is megcsodálhatunk néhányat. A Szépművészeti Múzeum saját gyűjteményét az Albiban található Toulouse Lautrec múzeum egészítette ki, így a litográfiák mellett grafikák, fotók, filmfelvételek segítségével jelenedik meg a XIX. századi Párizs sanzonízű világa.

A Múzeum Grafikai Gyűjteménye több mint százezer alkotást őriz, közülük közel 240 a művész alkotása. De az Ezek a hölgyek az ebédlőben című festménye is a gyűjtemény része. Ez a kollekciója adja a kiállítás alapját, amelyet most mind a funkció (plakátok, könyv-és folyóirat-illusztrációk, borítótervek, színházi műsorok- és szereposztások, kottacímlapok), mind a tematika vonatkozásában megtekinthetünk.

A Szépművészeti Múzeum 2015. februárra tervezett felújítása miatti bezárása előtt két kiállítást tervez, ennek első része ez a tárlat.

Alsószentiványi Ildikó

Szépművészeti Múzeum: Toulouse-Lautrec világa – 2014. április 30. – augusztus 24.