Óriási siker a Shakespeare Fesztiválon az Ahogy tetszik

Felállva ünnepelte a Shakespeare Fesztivál közönsége április 24-én az Ahogy tetszik előadását Craiován. A hatszáz férőhelyes színházteremben a lépcsőkön is ültek és a közönség élénken reagált a Nemzeti Színház színészeinek játékára, jól értették Silviu Purcărete előadásának finom humorát. A nézőtéren a román színházi szakma jeles személyiségei mellett voltak külföldi fesztiváligazgatók, a fesztiválon fellépő külföldi társulatok tagjai (angol, dél-afrikai, kínai színészek) és komoly érdeklődés mutatkozott az előadás iránt több nemzetközi színházi fesztivál részéről. „Ez egy olyan előadás, amit újra és újra meg szeretnék nézni, annyi mindent elmond benne a rendező a szerelemről, életről, halálról…”- mondta egy román kolléga előadás után.

craiova

Shakespeare Ahogy tetszik című darabját Silviu Purcarete rendezte, a bemutatója február 14-én volt a Nemzeti Színházban, azóta 10 alkalommal került színpadra és májusban is négy alkalommal lesz látható még a Nagyszínpadon. Az Ahogy tetszik áprilisban a Nemzeti által szervezett MITEM fesztiválon is műsorra került, ahol több tucatnyi külföldi színész, kritikus és színházvezető is látta.

A darabban Udvaros Dorottya, Bodrogi Gyula, Trill Zsolt, Fehér Tibor, Szatory Dávid, Reviczky Gábor, Eperjes Károly, Szarvas József, Újvári Zoltán, Kristán Attila, Tóth László, Tóth Auguszta, Farkas Dénes, Rácz József, Söptei Andrea, Schnell Ádám, Köleséri Sándor m.v., Horváth Attila m.v. és egyetemi hallgatók szerepelnek.

A craiovai tizenkét napos fesztivál az Európai Shakespeare Fesztiválhálózat tagja, amelynek világszerte 10 fesztivál a tagja, köztük a Gyulai Shakespeare Fesztivál is. A gyulai fesztivállal a Nemzeti a következő évadra koprodukciós előadást készít elő.

Forrás: Nemzeti Színház

,