Kiosztották a 2014-es Artisjus-díjakat – Zenei fesztivál az év könnyűzenei produkciója

A Romhányi Áron-Pély Barnabás szerzőpáros, Váczi Eszter és Huszár Lajos komolyzeneszerző kapta idén az Artisjus egyesület szakmai díját. Könnyűzeneszerzői életműdíjban Lerch István, szövegírói életműdíjban pedig Bereményi Géza részesült. Az Artisjus-díj történetében egyedülálló módon az év könnyűzenei produkciója egy nyári fesztivál, a debreceni Campus Fesztivál lett.

Az Év Könnyűzenei Produkciója: Campus Fesztivál / Méltató (laudáció): Szabó Áron „Vasaló”
Az Év Könnyűzeneszerzője: Romhányi Áron-Pély Barnabás / Méltató (laudáció): Czutor Zoltán
Az Év Könnyűzenei Szövegírója: Váczi Eszter / Méltató (laudáció): Tabár István
Könnyűzeneszerzői Életműdíj: Lerch István / Méltató (laudáció): Victor Máté
Könnyűzenei Szövegírói Életműdíj: Bereményi Géza / Méltató (laudáció): Bródy János
Az Év Komolyzenei Műve: Huszár Lajos: Álom-monológok / Méltató (laudáció): Hollós Máté
Az Év Magyarnótaszerzője: Balogh Sándor / Méltató (laudáció): Nógrádi Tóth István

Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit négy irodalmi és hét zenei kategóriában díjazza.

Az év könnyűzenei produkciója díjat kapta a debreceni Campus Fesztivál, amely a környező országokkal összevetve is kiemelkedő hazai fesztiválpiac egyik fontos szereplője. Az Artisjus vezetősége ezzel a díjjal nemcsak a debreceni fesztiválra, hanem az egész fesztiválszakmára rá akarja irányítania figyelmet. A nyári időszakra eső, több napos poprock-alternatív zenei események térhódítása ugyanis az egész zenésztársadalomra pezsdítő erővel hat. Szabó Áron méltatásában a következőképpen fogalmazott: „Az utóbbi két évtizedben a hazai fesztiválok rendkívül népszerűek lettek, és mindannyiunk örömére meglehetősen meg is szaporodtak. Mára ott tart ez a fejlődés, hogy a koncertező magyar zenekarok számára májustól szeptemberig nincs megállás, fellépés fellépést követ.”

A Romhányi Áron-Pély Barnabás szerzőpáros kapta az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat. A funk rock, pop rock és jazz rock stílusban játszó, 2000 óta működő United zenekar nevéhez számos jól ismert sláger fűződik. A tagok közül leginkább a gitáros-énekes Pély Barnabást ismeri a nagyközönség, hiszen számos nagy sikerű, zenei témájú televíziós műsorban is közreműködött (pl. Megasztár, Csináljuk a Fesztivált). Romhányi Áron a zenekar billentyűse, dalszerzője. A United mellett saját kortárs jazz trióját vezeti, valamint tagja a Loop Doctors drum’n’bass jazz duónak. A méltatásban Czutor Zoltán kiemelte: „1999 óta működnek sikeres szerzőpárosként, de önállóan is megállják a helyüket alkotóművészként. Egymástól független elismerésük olyan indokolatlan lépés lenne, mintha a Lennon-McCartney vagy a Jagger-Richards páros egyik tagjának önállóan adnánk kitüntetést közös dalaikért.”

Az év könnyűzenei szövegírójának Váczi Esztert választották a Karion című daláért. A Váczi Eszter & Quartet ma az egyik legnépszerűbb fiatal jazz zenekar Magyarországon, eddigi három lemezük mindegyike komoly sikert aratott. A 2014 januárjában megjelent Belső tenger című album szövegeinek mindegyikét Váczi Eszter írta. Ahogyan a lemez egyik kritikusa fogalmazott, a dalok olyat nyújtanak, amire manapság mindenkinek a legnagyobb szüksége van: nyugalomban eltölthető időt. Méltatásában Tabár István kiemelte: „A szerzőénekesnő egy nehéz világban, a széllel szemben ír magyarul szövegeket egy olyan műfajban, ahol eleve az angol a megszokott.”

A könnyűzeneszerzői életműdíjat 2014-ben Lerch István kapta. Várj, míg felkel majd a nap, Angyallány, Tűzvarázsló – túlzás nélkül állítható, hogy generációk meghatározó szerzeményei. A számos szakmai és állami elismeréssel díjazott zeneszerző, zongorista, énekes több mint 40 éve a magyar pop-rock élvonalának egyik vezető művésze. Összesen hét albumot készített a V’Moto-Rock együttessel, majd 1989-től szólókarrierbe kezdett. Zenekarain kívül Kovács Kati, Cserháti Zsuzsa, Koncz Zsuzsa, Malek Andrea és Charlie számára is írt dalokat. Victor Máté a méltatásban így fogalmazott: „Lerch István legismertebb dalai évtizedek óta velünk élnek, valóban időtálló szerzemények.”

Bereményi Géza könnyűzenei szövegírói életműdíjban részesült. A méltatásban Bródy János elmondta, hogy Bereményi Géza sokszínű életében kiemelkedő helyet foglalnak el dalszövegei, dalokba sűrített történetei, amelyek gyakran többet árulnak el arról a korról, amelyben megszülettek, mint vaskos történelmi elemzések. Dalszövegírói életműve az 1970-es években kezdődött a Cseh Tamással kialakult, azóta legendássá vált együttműködéssel, később Dés László dalaihoz írt szövegeket, ő írta a Nagy utazást, egyik legutóbbi munkája pedig a 30Y zenekar Városember albumán a Jó Január herceg című dal.

Az év komolyzenei művének járó Artisjus-díjat Huszár Lajos kapta Álommonológok című alkotásáért. Az Artisjus-díj történetében első alkalommal fordul elő, hogy komolyzeneszerző duplázni tud, hiszen a szegedi származású művész 2007-ben már részesült az egyesület elismerésében. Huszár Lajos zeneszerzői munkásságában a modernizmus és a hagyomány szintézisére törekszik. Különösen vonzódik a vokális zenéhez és a vallási témákhoz. A méltatásban Hollós Máté a következőképpen fogalmazott: „Az Álommonológok Katona Judit verseire Huszár Lajos műjegyzékében a 37-ik opusz. Aki nem ismeri őt, ebből a sorszámból pályája felén-harmadán járó korúnak ítélhetné. Holott Huszár már ingyen veszi igénybe a tömegközlekedést. Csak épp kevésszavú. Ahogy egyes költőkre szokták volt mondani: csak a fontos verseit – ő meg fontos darabjait – írja meg.”

Az irodalmi díjazottak kilétére egy héttel korábban derült fény, az elismerések átvételére azonban ezen az ünnepségen került sor. Az irodalmi kuratórium Nagydíjat adott át Pintér Bélának, irodalmi díjat kapott továbbá Takács Zsuzsa, Tompa Andrea és Havasréti József.

Forrás: Artisjus