„Életigenlés és kultúraközvetítés a komáromi Monostori Erődben.” – 24. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét 2014. április 29. – május 3.

A 24. születésnapját ünnepli együtt a látogatóival a Mediawave a május 1-i hosszú hétvégén a komáromi Duna-part mentén. Az idei programokról sajtótájékoztató keretében tartottak ízelítőt a budapesti Toldi moziban.

Mediawave2014_plakat

Hazánk újkori erődje Komáromban található. 1850-ben kezdték el építeni, és akkor korának legfejlettebb technikájával valósították meg, de mire 20 év alatt befejezték haditechnikailag elavult. A két világháború között laktanyaként és kiképzőközpontként működött, 1945-től a rendszerváltozásig a szovjet csapatok legnagyobb fegyverraktára volt. Sokáig a térképen sem szerepelt, de ma már gyönyörű természeti környezetével a műemlék együttes biztosít helyszínt ennek a rendezvénynek is, ahová a világ számos országából érkeznek filmesek, zenészek és látogatók egyaránt.

A szervezők vállalják, hogy kerülik a fesztivál szót, hiszen nekik nem a nagyszínpadi érzés és a szolgáltatás a fontos, hanem maga az út érdekli őket: az a folyamat és fejlődés amikor a produkció megszületett. Ennek elmélyítésére idén először már előre meghirdették az Úton Online Filmfesztivált. Az ide beérkezett produkciókat április 30-ig meg lehet tekinteni a fesztivál honlapján, ahol megtalálhatjuk a részletes programokat is.

Aki ellátogat Komáromba, nagyon változatos eseményekben lesz része. A filmes részben 119 filmből álló versenyprogramot állítottak össze. Nemzetközi zsűri fogja kiértékelni a 88 nemzetközi és a 31 magyar alkotást. A zenei programoknak az Erőd elhagyott akusztikus terei biztosítják a helyszínt. De lesz 2,5 dimenziós kiállítás és balkáni cigány ünnepet idéző Duna-parti zenélés is.

A rendezvény fiatal tehetségek támogatására és nevelésére is vállalkozik, így számos művészeti műhelynek is helyet biztosítanak. Indul zenei, filmes, fotós, fényfestős projekt is. Ezekre még április 25-ig lehet jelentkezni.

Az Együttlét helyet ad annak a vándorkiállításnak is, amely Hermann Ottó halálának 100. évfordulóján a Magyar halászat könyve illusztrációit mutatja be. De felépül egy Felfedező tanösvény is ahol bármelyik korosztály tanulhat a polihisztortól még 100 évvel halála után is.

A tánckultúra kedvelőit is megszólítják a szervezők, hiszen felvidéki táncoktatók oktatják délelőtti és délutáni rendszerességgel az érdeklődőket.

Ne felejtsünk el magunkkal enni-, innivalót vinni, sőt elcsereberélhetjük a ruháinkat, játékainkat, könyveinket, de akár gondolatainkat is, hiszen a közösségi élet építésének alapjaként asztalokkal várják a látogatókat. Annak jegyében, hogy az asztal a családi, a baráti, de még a munkahelyi döntések legközpontibb szerepét töltötte be mindig is, újra szeretnék erősíteni az asztal szerepét az emberek közötti kapcsolatokban.

 Az Erőd úgy érdekes, ha zajlik benne az élet. Ezen a hétvégén biztosan fog. Ha mégsem tudunk betelni a programokkal, a szervezők biztosítják a fokozatosságot, hiszen május 4-én, Budapesten, a Gödör klubban lesz az esemény záró rendezvénye, ahol újra találkozhatunk a zenei, irodalmi és filmes résztvevőkkel egyaránt.

Tóth Judit Nikoletta

 

, ,