Jancsó Miklósra emlékeznek Wiesbadenben

A Csend és kiáltással tiszteleg a szerdán kezdődő goEast fesztivál a januárban elhunyt filmrendező előtt, a seregszemlén vetítik Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmjét és Kerékgyártó Yvonne Free entry című első játékfilmjét is.

Az április közepéig tartó, a Közép- és Kelet-Európa filmművészetének szentelt wiesbadeni goEast filmfesztivál a nemrég elhunyt Jancsó Miklósra emlékezik és műsorra tűzi a világhírű magyar rendező 1968-ban készült Csend és kiáltás című alkotását. A pécsi játékfilmszemle rendezői díjával és a Magyar Filmkritikusok Szövetsége nagydíjával is kitüntetett film főszerepeiben Kozák András, Drahota Andrea, Latinovits Zoltán és Törőcsik Mari látható – közölte a Magyar Filmunió.
A Német Filmintézet (DIF) szervezésben megvalósuló wiesbadeni filmfesztivál versenyprogramját egy új magyar film világpremierje is gazdagítja, a goEast-en lesz először látható Kerékgyártó Yvonne rendező-forgatókönyvíró Free Entry című első játékfilmje. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült 70 perces alkotás két fiatal lány története, akik titokban és pénz nélkül szöknek be a Sziget fesztiválra. Feltűnő párosuk felkelti a fiúk figyelmét is – olvasható a közleményben. A Pusztai Luca és Barta Ágnes főszereplésével forgatott film producere Kastner Judit, gyártója a DDK Produkció volt.

A goEast versenyprogramjában indul Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című magyar-német koprodukcióban készült dokumentumfilmje is. A romák ellen elkövetett gyilkosságok bírósági tárgyalásait feldolgozó alkotás márciusban elnyerte a prágai One World emberi jogi nemzetközi filmfesztivál fődíját.

Az idén 14. alkalommal megrendezett wiesbadeni goEast nemzetközi zsűrijében, amelynek elnöke Jan Harlan német filmproducer, Forgács Iván filmtörténész is részt vesz.

Forrás: MTI
,