Kincsem, a legyőzhetetlen „csodakanca” a Thália Színházban

A Thália Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál együttműködésében került sor Bereményi Géza Kincsem című színdarabjának ősbemutatójára április 5-én a Thália Színházban.

IMG_1760f

„…és ha megszületik, Kincsem lesz a neve, mert ő lesz a legdrágább kincsem a világon.” Ezekkel a szavakkal adta áldását Blaskovich Ernő lova, Water Nymph fedeztetéséhez.

Kincsem megcáfolta a születését övező titkokat és hazugságokat, és a leghíresebb versenyló lett a világon. Pályafutása alatt végig veretlen volt, s így Ferenc József császár még életében verhetetlennek nyilvánította.

Életét és környezetét mutatja be a Thália Színházban a Bereményi Géza által írt és megrendezett legenda, amelyben Gubás Gabi Zichy Margit grófnő szerepében olyan színes skáláját mutatja be a női praktikáknak, hogy a történet végéig drukkolunk neki célja eléréséhez, hogy ez a ló végre az övé lehessen, és Gáspár Sándor olyan élethűen alakítja e csodaló tulajdonosát, hogy elhisszük neki, a ló volt élete értelme, a legnagyobb kincse.

ivan-jelinek-kiallitasa-a-titok-galeriaban-foto-titok-galeria

A közel 70 éves Bereményi Géza neve a legtöbb ember számára összefonódott Cseh Tamáséval. De a zseniális szövegíró: író, drámaíró, dramaturg, színház- és filmrendező is egyben. Minden műfajban jelen van hazánk kulturális életében mind a mai napig. A Tháliában most bemutatott darab témájával eredetileg egy filmproducer kereste meg. Egy tökéletes, minden futamban győztes telivérről viszont nagyon nehéz feladat írni, mert, ahogy Bereményi Géza egy – stílusosan a Kincsem parkban megtartott – korábbi sajtótájékoztatón nyilatkozta: „Hol itt a konfliktus, amely minden filmnek és színdarabnak a hajtóereje?” Hát az emberekben, a környezetben, akik hozzásegítették (ebben az esetben a telivért) Kincsemet a sikerhez. Róluk szól ez az este. A „stábról” akik nélkül mi emberek sem tudnánk sikeresek lenni. Gondoljunk csak bele…

IMG_1565

Fotó: Tóth Viktória
Alsószentiványi Ildikó írása

Bereményi Géza: Kincsem – Thália Színház

Szereplők:
Blaskovich Ernő: Gáspár Sándor
Zichy Margit grófnő: Gubás Gabi
Festetics gróf: Mohai Tamás
Robert Hesp, angol tréner: Szombathy Gyula
Maggie, Hesp felesége: Molnár Piroska
Baltazzi, görög bankár: Pindroch Csaba
Cavaliero, a Jockey Club elnöke: Szegezdi Róbert
Franzl, lovászfiú: Egri Bálint
Lónyay Menyhért: Mészáros András
Karolina, Blaskovich maitresse-e: Kovács Vanda
Madden, zsoké: Vida Péter
Ferenc József császár: Mészáros András
Titkár: Hunyadkürti István

Díszlet: Csikós Attila
Jelmez: Velich Rita
Dramaturg: Vörös Róbert
Zene: Horváth Károly
Asszisztens: Kovács Krisztián
Rendező: Bereményi Géza

További előadások: április 12., 13., május 4., 6., 27., 19:00