Zsurzs Kati mesél az Emma napernyője című irodalmi esten

Régi váci családok történetét kutatta néhány hónapja a Vácott élő írónő, Matkovich Ilona, hogy újabb irodalmi estjéhez gyűjtsön anyagot. A hajdani történetek között lelte meg újabb műsora főszereplőjét, egy a bajor Weissmainból útnak eredt és városunkba érkezett ifjú személyében. A novellafüzér főszereplőjét, a feltehetően kalandvágy fűtötte Pregler Balthazar az 1700-as években először Tahiba érkezett, majd onnan Vácra vezetett útja.

Zsurzs Kati

Zsurzs Kati

A weissmaini fiatalember először kocsmát nyitott Tahiban, majd Vácott számos vállalkozása mellett a Sokmészárszék nevű mészárszéket. Hősünk már az ideérkezés napján felfigyelt a csinos kamaszlány Emma Gräfinre, akivel sok kaland és megpróbáltatás után házasságot is kötött. Hogy miképp folytatódik a történet? Az kiderül a váci Madách Imre Művelődési Központban 2014. március 29-én, szombaton este 19 órától az Emma napernyője című, kicsit régimódi zenés irodalmi esten. Mint ahogy arra is fény derül, hogy Emmának mi köze a napernyőhöz.

Legújabb információnk szerint, a napokban derült ki, hogy Sándor Erzsinek önhibáján kívül le kellett mondani a felolvasást, helyére az Abigélból és a Csinibabából, valamint számos más filmből jól ismert Zsurzs Katit kérte fel a szerző. Zsurzs Kati nagy örömmel vállalta el az előadást, amely a Pregler, majd Becker, végül Pék család életútját mutatja be egészen a hetedik generációig, azaz egészen a XXI. század elejéig. Az érzelmi viharoktól és a történelmi korok változásaiból fakadó viszontagságokat, családi tragédiákat is bemutató irodalmi időutazás ezúttal is párosul zenével. Az idén fennállásának félszázadik évfordulóját ünneplő, Orosz Dóra vezette Váci Harmónia Kórus mellett Bene Annamária, Juhász Orsolya, Lachegyi Anna, Moórné Horváth Beatrix és Inotay Gergely működik közre az esten, többek között gregorián, romantikus és kortárs dallamokat is énekelve.

A történet tulajdonképpen bárhol játszódhatna, de Vácról szól, létező helyszínen, épületekben jeleníti meg szereplőit az író. Fikció, vagy inkább írói fantázia természetesen jelen lesz, hiszen például a főhősök nevei nem valóságosak. Aki többre kíváncsi, szombaton látogasson el az előadásra.

Forrás: Madách Imre Művelődési Központ